Rússia podria estar fent servir armes dels Estats Units. Un 81% dels components electrònics fabricats a l'estranger utilitzats per Rússia per produir míssils provenen d'empreses dels Estats Units, segons un document del grup internacional d'experts creat a iniciativa de Kíiv per garantir l'efectivitat de les sancions a Moscou.

Suïssa, el segon país de procedència dels components

El segon país de procedència dels components estrangers usats per la indústria armamentística russa és Suïssa, amb un 8%, mentre que d'Alemanya i el Japó provenen un 3,5% respectivament de les peces electròniques dels coets russos fabricades fora de Rússia.

El document, obtingut en exclusiva per la publicació ucraïnesa Liga.net, ha estat elaborat per l'anomenat grup Yermak-McFaul, creat a iniciativa del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, per cercar la màxima efectivitat de les sancions internacionals contra Rússia. El grup està integrat per més de cent experts ucraïnesos i internacionals, sobretot dels Estats Units.

Ucraïna es queixa

Tant Zelenski com el seu cap de gabinet, Andrí Yermak, es van queixar la setmana passada de la presència de nombrosos components electrònics fabricats a països aliats d'Ucraïna amb sancions en vigor contra Rússia als míssils amb què Rússia va atacar diverses ciutats ucraïneses provocant destrosses i morts.

En una conversa amb el primer ministre britànic, Rishi Sunak, Zelenski va abordar amb el seu interlocutor aquesta qüestió. "Rússia està redoblant la producció de míssils amb components occidentals. Durant la conversa, he subratllat la necessitat d'incrementar la pressió de les sancions", va anunciar Zelenski.

Kíiv demana que s'adoptin noves mesures per evitar que Rússia pugui continuar burlant les sancions per fabricar míssils amb tecnologia de països que han prohibit tota relació comercial amb la seva indústria armamentística.

481 dies de guerra

El 24 de febrer del 2022, Rússia va decidir començar la invasió a gran escala d'Ucraïna. Una nova guerra que terroritzava Europa, que s'ho mirava amb cares d'incredulitat. Ara, 481 dies després, i sense un final de la guerra immediat, ni d'un costat ni de l'altre, les preguntes giren al voltant de la contraofensiva ucraïnesa, tan esperada, i també sobre la construcció del país. 

El Japó s'ha compromès a oferir assistència a Ucraïna per a la reconstrucció d'infraestructures com escoles, sanejament d'aigües o serveis de transport a les àrees més castigades per la guerra. El ministre japonès a càrrec de Reconstrucció, Hiromichi Watanabe, ha signat un memoràndum d'entesa amb el titular ucraïnès d'Infraestructures, Oleksandr Kubrakov, en què s'ha establert la cooperació en aquesta àrea, en una reunió que s'ha celebrat aquest dilluns. El Japó oferirà assistència a Ucraïna a partir de la seva experiència adquirida en la reconstrucció d'àmplies zones devastades pel terratrèmol i el tsunami que van colpejar el nord-est del Japó el 2011, segons va indicar l'executiu nipó.

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin / Efe