El Ministeri de Defensa de Rússia ha dit aquest dimecres que més de 100.000 persones s'han allistat per lluitar com a soldats contractats a la guerra contra Ucraïna des que va començar aquest 2024. "Durant l'última setmana i mitja, els punts de reclutament han vist un augment significatiu en el nombre de persones interessades a firmar contractes amb el Ministeri de Defensa rus per participar en l'operació militar especial", ha dit el ministeri en un comunicat, fent servir la terminologia del Kremlin per referir-se a la guerra d'Ucraïna. 

Ha afegit que "al voltant de 16.000 ciutadans" havien signat contractes militars només en els últims 10 dies, i "la majoria dels candidats" han dit que estaven motivats per "venjar els morts" a l'atac al Crocus City Hall a finals del mes passat.

Alts funcionaris russos han acusat Ucraïna i els seus aliats occidentals de ser en part responsables de l'atac del 22 de març als afores de Moscou, que es va cobrar la vida de més de 140 persones i va deixar centenars de ferits. ISIS-K, afiliat de l'Estat Islàmic, ha dit que va ser responsable de la matança, mentre que Kíiv i Occident han negat qualsevol participació.

Des de la primavera de 2023, l'exèrcit de Rússia ha dut a terme una campanya massiva per promoure el servei contractat. Els experts descriuen l'impuls com un intent d'abordar la creixent escassetat de mà d'obra de l'exèrcit a Ucraïna, alhora que intenten evitar qualsevol reacció pública que probablement sorgiria d'una nova ronda de mobilització.

Ucraïna vol potenciar l'exèrcit

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha firmat un projecte de llei per reduir l'edat de mobilització per al servei de combat de 27 a 25 anys, una mesura que hauria d'ajudar Ucraïna a generar més poder de combat en la guerra contra Rússia. La mesura amplia el nombre de civils que l'exèrcit pot mobilitzar a les seves files per lluitar sota la llei marcial, que ha estat en vigor des que Rússia va posar en marxa la seva invasió a gran escala, el febrer del 2022. 

El projecte de llei ha estat sobre la taula de Zelenski des que va ser aprovat pels legisladors el maig del 2023, i no va quedar clar què el va impulsar a firmar-lo, segons destaca Reuters. El parlament fa mesos que intenta debatre un projecte de llei separat per endurir àmpliament el projecte de normes. 

Tot plegat, va més enllà. Zelenski ha signat per separat un segon projecte de llei que exigeix que els homes als quals se'ls concedeixen exempcions militars per motius de discapacitat se sotmetin a una altra avaluació mèdica.

Un tercer projecte de llei que ha signat tenia com a objectiu crear una base de dades en línia dels elegibles per al servei militar. Tots dos projectes de llei podrien potencialment ajudar els militars a reclutar més combatents.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!