El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha firmat un projecte de llei per reduir l'edat de mobilització per al servei de combat de 27 a 25 anys, una mesura que hauria d'ajudar Ucraïna a generar més poder de combat en la guerra contra Rússia. La mesura amplia el nombre de civils que l'exèrcit pot mobilitzar a les seves files per lluitar sota la llei marcial, que ha estat en vigor des que Rússia va posar en marxa la seva invasió a gran escala, el febrer del 2022. 

El projecte de llei ha estat sobre la taula de Zelenski des que va ser aprovat pels legisladors el maig del 2023, i no va quedar clar què el va impulsar a firmar-lo, segons destaca Reuters. El parlament fa mesos que intenta debatre un projecte de llei separat per endurir àmpliament el projecte de normes. 

Tot plegat, va més enllà. Zelenski ha signat per separat un segon projecte de llei que exigeix que els homes als quals se'ls concedeixen exempcions militars per motius de discapacitat se sotmetin a una altra avaluació mèdica.

Un tercer projecte de llei que ha signat tenia com a objectiu crear una base de dades en línia dels elegibles per al servei militar. Tots dos projectes de llei podrien potencialment ajudar els militars a reclutar més combatents.

Una sèrie de mesures estrictes establertes en un esborrany anterior d'aquest projecte de llei van ser desmantellades després d'una protesta pública.

Escassetat de subministraments 

Les tropes ucraïneses enfronten desafiaments al camp de batalla, amb una escassetat de subministraments de municions i fons vitals dels Estats Units bloquejats pels republicans al Congrés durant mesos, a més que la Unió Europea no lliura a temps les municions promeses.

L'oficina del president no ha anunciat immediatament la signatura de la legislació sobre l'edat de mobilització. El parlament simplement ha actualitzat l'entrada del projecte de llei al seu lloc web perquè digui: “Tornat amb la signatura del president d'Ucraïna”. Zelenski ha dit a finals de l'any passat que signaria el projecte de llei només si se li donava un argument prou fort sobre la necessitat de fer-ho.

El líder ucraïnès va dir al desembre que l'exèrcit havia proposat mobilitzar fins a 500.000 ucraïnesos més a les forces armades, cosa que, segons va dir, havia demanat el llavors comandant de l'exèrcit.

Des d'aleshores, Ucraïna ha canviat de cap de l'exèrcit i el nou cap, Oleksandr Syrskyi, va afirmar la setmana passada que la xifra ja no estava actualitzada i que s'havia "reduït significativament" després d'una revisió dels recursos.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!