El nombre de víctimes mortals de l'atemptat terrorista de divendres passat contra la sala de concerts Crocus City Hall, al nord-oest de Moscou, ha pujat a 140 persones, després de la mort d'un ferit greu, segons ha informat aquest dimecres el ministre de Sanitat rus, Mikhaïl Murashko.

"Lamentablement, un dels ferits, que es trobava en un estat extremadament greu, ha mort. Els metges han fet tot el possible", ha declarat a la premsa russa, citat per Interfax. Murashko ha afegit que als hospitals de Moscou i la regió moscovita "hi resten encara 80 ferits, incloent-hi 6 menors d'edat".

Prèviament, les autoritats havien informat de 139 víctimes mortals de l'atac terrorista a la ciutat de Krasnogorsk, al nord-oest de la capital russa. Segons els investigadors russos, la causa de la mort dels assistents al concert, en què es va produir la tragèdia, són ferides de bala i l'asfíxia pel fum de l'incendi provocat pels atacants. El Servei Federal de Seguretat (FSB) va informar de la detenció d'onze persones en relació amb l'atemptat.

Entre els detinguts hi ha quatre terroristes que van participar en l'atac, segons van informar el director de l'FSB, Alexandr Bórtnikov, el president rus, Vladímir Putin. Els sospitosos, que van oferir resistència, van ser detinguts en una carretera de la regió de Briansk, fronterera amb Ucraïna, on presumptament pretenien escapar-se. Rússia ha admès que l'atemptat als afores de Moscou va ser perpetrat per islamistes, però insisteix a buscar una "petjada ucraïnesa".

Moscou no amaga els signes de tortura

Quan els quatre acusats van aparèixer al tribunal de Moscou ningú va pensar que calgués amagar els signes de tortura als quals havien estat sotmesos. De fet, és possible que fins i tot n'estiguessin orgullosos de mostrar-los tal qual. Cares inflades, desfigurats i ulls buits.

Un vídeo filmat pels mateixos perpetradors de l'atemptat i publicat per Estat Islàmic els mostra matant a sang freda, homes i dones ferits que assistien a un concert de rock mentre s'instaven a “no mostrar pietat” i “matar-los a tots”. Però la promoció del tracte brutal dels sospitosos per part de les autoritats i els funcionaris russos d'alt rang després de la seva captura ha sorprès fins i tot els observadors experimentats dels serveis de seguretat russos.

Després de dos anys de guerra a Ucraïna, els vídeos de morts i tortures s'han convertit en una cosa habitual a Rússia. I els mètodes de tortura de què abans només es parlava en els testimonis dels testimonis ara estan sent promoguts pels mateixos perpetradors, mentre publiquen fotos i vídeos de brutalitat per poder fanfarronejar.

Els investigadors de drets humans han dit, segons destaca el The Guardianque no era cap revelació que els serveis de seguretat russos empressin la tortura contra sospitosos de terrorisme. El 2017, després d'un atemptat amb bomba de l'Estat Islàmic en una estació de metro de Sant Petersburg, Human Rights Watch va descobrir que un sospitós durant la seva detenció va ser amenaçat de ser violat amb un pal; a dos se'ls van aplicar descàrregues elèctriques als genitals.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!