Rússia podria estar preparant una contraofensiva important, però amb matisos i moltes pinces. L'Estat Major de Rússia ha negat aquest divendres que la campanya de reclutament militar de primavera tingui cap relació amb la mobilització forçosa."Vull assegurar-los que l'Estat Major no té plans d'iniciar segona onada de la mobilització", ha detallat el contraalmirall Vladímir Tsimlianski, citat per l'agència TASS. Segons Tsimlianski, el nombre dels militars que participen en la campanya militar a Ucraïna és suficient per complir amb les tasques plantejades.

El portaveu de l'Estat Major ha afegit que tots els reclutes, mobilitzats en el marc de la campanya actual, que es prolongarà fins al 15 de juliol, "serviran al territori de Rússia". "Tots els reclutes seran enviats a punts del seu emplaçament permanent ubicats al territori rus", ha volgut clarificar. Al mateix temps, ha insistit que "ni un sol recluta serà enviat a la zona de l'operació militar especial" a Ucraïna.

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha signat aquest dijous un decret per al reclutament militar de 147.000 russos des de l'1 d'abril fins al pròxim 15 de juliol. El decret, publicat al portal d'informació jurídica del Govern rus, estableix que seran convocats russos entre els 18 i els 27 anys. Aquesta crida a files convoca 12.500 persones més que el 2022, quan es va anunciar el reclutament de 134.500 persones. Aquesta no és la primera mobilització que enceta el Kremlin. Rússia va anunciar el setembre passat una mobilització de 300.000 homes per combatre a Ucraïna després que centenars de milers de russos joves van abandonar el país per evitar ser cridats a files

Soldats ucraïnesos completen la formació del sistema de defensa Patriot

Un total de 65 soldats ucraïnesos ja han completat l'entrenament als EUA sobre l'ús del sistema de defensa antiaèria nord-americà Patriot i han tornat a Europa, ha informat aquest dijous el Pentàgon. Així, el portaveu del Departament de Defensa dels EUA, general de brigada Pat Ryder, ha detallat en una roda de premsa que aquesta setmana 65 militars ucraïnesos van completar la seva capacitació a la base Fort Sill, a Oklahoma (EUA), i que estan de tornada a Europa. Aquests uniformats s'integraran en unitats ucraïneses que manejaran els sistemes Patriot donats pels EUA, Alemanya i els Països Baixos.

"Una vegada que estiguin a Ucraïna, el sistema de defensa antiaèria Patriot sumarà una capa més a les defenses aèries d'Ucraïna per proporcionar protecció i un escut davant dels atacs brutals i sense sentit de Rússia contra civils innocents i infraestructura civil", ha explicat Ryder. Paral·lelament, a Alemanya hi ha més de 4.000 soldats ucraïnesos en dues brigades equipades amb vehicles blindats Bradley i Strykers que acabaran a finals d'aquest mes el seu entrenament en el maneig d'aquests cuirassats per tornar a Ucraïna.

Des de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna el 24 de febrer del 2022, més de 7.000 efectius de les Forces Armades ucraïneses han rebut formació militar per part dels EUA i els seus aliats, ha precisat Ryder. Actualment, hi ha més d'11.000 militars d'Ucraïna rebent capacitació per part dels socis internacionals de Washington a 26 ubicacions diferents, d'acord amb les dades ofertes pel portaveu.

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, en una reunió a Moscou / Efe