Quan els quatre acusats van aparèixer al tribunal de Moscou ningú va pensar que calgués amagar els signes de tortura als quals havien estat sotmesos. De fet, és possible que fins i tot n'estiguessin orgullosos de mostrar-los tal qual. Cares inflades, desfigurats i ulls buits. Saidakrami Murodali Rachabalizoda va arribar amb una gasa sobre l'orella. Un vídeo publicat a les xarxes socials, apareixia un membre del personal rus, o vestit com a tal, mentre li tallava l'orella i la hi posava a la boca dient que se la mengés, constata el The Guardian. Altres el colpejaven amb les armes. 

terroristes moscou efe (2)
Efe

Després de ser detingut, Shamsidin Fariduni va aparèixer en una fotografia a terra, amb els pantalons abaixats fins als genolls amb cables connectats als genitals. La fotografia va ser publicada en un canal de Telegram vinculat amb el grup Wagner, segons destaca el mateix rotatiu. El vídeo, segons destaca el diari, suggeria que Fariduni havia rebut una descàrrega de 80 volts i que li havien abocat aigua sobre el cos per “intensificar l'efecte”.

Dalerdzhon Barotovich Mirzoyev va arribar amb blaus després de l'interrogatori i portava una bossa de plàstic al coll. Segons els observadors, podria haver estat usada per asfixiar-lo. Muhammadsobir Fayzov va aparèixer en cadira de rodes a l'audiència i el mateix diari constata que podria haver perdut el coneixement diverses vegades. Les fotografies mostraven que podria faltar-li un ull, segons diu Reuters. 

terroristes moscou efe (3)
Efe

Les tortures del Kremlin

Un vídeo filmat pels mateixos homes i publicat per Estat Islàmic els mostra matant a sang freda, homes i dones ferits que assistien a un concert de rock mentre s'instaven a “no mostrar pietat” i “matar-los a tots”. Però la promoció del tracte brutal dels sospitosos per part de les autoritats i els funcionaris russos d'alt rang després de la seva captura ha sorprès fins i tot els observadors experimentats dels serveis de seguretat russos.

Després de dos anys de guerra a Ucraïna, els vídeos de morts i tortures s'han convertit en una cosa habitual a Rússia. I els mètodes de tortura de què abans només es parlava en els testimonis dels testimonis ara estan sent promoguts pels mateixos perpetradors, mentre publiquen fotos i vídeos de brutalitat per poder fanfarronejar.

terroristes moscou efe (4)
Efe

Els investigadors de drets humans han dit, segons destaca el The Guardian, que no era cap revelació que els serveis de seguretat russos empressin la tortura contra sospitosos de terrorisme. El 2017, després d'un atemptat amb bomba de l'Estat Islàmic en una estació de metro de Sant Petersburg, Human Rights Watch va descobrir que un sospitós durant la seva detenció va ser amenaçat de ser violat amb un pal; a dos se'ls van aplicar descàrregues elèctriques als genitals.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!