Rússia es podria quedar sense bananes i sense clavells de l'Equador per la guerra d'Ucraïna. El president equatorià, Daniel Noboa, ha pres la decisió d'enviar armes soviètiques a Ucraïna, a través dels EUA, i la resposta de Rússia ha estat ràpida. Vladímir Putin ha decidit tallar la importació de bananes i clavells. 

Tal com destaca elEconomista.esKevin Sullivan, sotssecretari adjunt nord-americà d'Afers de l'Hemisferi Occidental, ha assenyalat que l'Equador "està considerant" lliurar armament rus als Estats Units perquè sigui enviat després a Ucraïna com a defensa davant l'ofensiva militar russa. Així, el país sud-americà va acordar amb Washington l'intercanvi d'equips militars d'origen rus considerats "ferralla" per nou armament valorat en 200 milions de dòlars. Una negociació que ha estat condemnada pel Kremlin i que ha arribat al mercat de les bananes que exporta l'Equador.

Per part seva, Maria Zakhàrova, portaveu de la diplomàcia russa, ja va rebutjar la setmana passada el pla dels dos països i va considerar que és una decisió "imprudent" que l'Equador ha pres "sota la forta pressió de parts interessades exteriors". Segons Zakhàrova, Quito està obligada per contracte "a no transferir (equips) a un tercer sense haver obtingut l'acord de la part russa", assenyalava l'agència AFP.

Els intents de Rússia d'establir connexions amb el sud

Una mesura que, com era d'esperar, no ha caigut gens bé a Rússia. En aquest sentit, la decisió podria tenir un clar impacte perquè això farà que Rússia, un dels principals consumidors de banana de l'Equador a escala mundial (nou de cada deu bananes importades provenen d'aquest país, constata el mateix diari), prohibeixi des de la compra d'aquesta fruita cinc exportadores. Una mesura que afectarà també els clavells. Moscou, però, al·lega de moment que el motiu de la prohibició és perquè la banana està afectada per la mosca negra. 

D'aquesta manera, però, Rússia també perd. Des que va començar la guerra a Ucraïna, el Kremlin ha buscat teixir llaços econòmics i diplomàtics amb els països del sud, especialment els llatinoamericans i africans. La intenció no és altra que la d'esquivar sancions. 

El Kremlin continua atacant Ucraïna

Rússia ha llançat un nou atac massiu amb drons contra Ucraïna, mentre Kíiv confia a comptar amb prou recursos per continuar combatent contra les forces russes malgrat el bloqueig de l'ajuda nord-americana per la tensió de demòcrates i republicans en ple any electoral als EUA.

"Els ocupants van llançar un atac amb 45 drons Shahed-136/131 des de les zones de Balaklava i el cap Chauda", a l'annexionada península de Crimea, ha informat aquest dilluns a Telegram la Força Aèria d'Ucraïna, segons la qual, ha aconseguit enderrocar 40 drons kamikaze a les regions de Kíiv, Vínitsia, Zhitomir i Kirovograd, entre altres.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!