ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Comencen les represàlies. Rússia ha engegat la venjança contra Finlàndia per les seves pretensions d'entrar a l'OTAN: el país nòrdic dirà adeu a l'electricitat russa. La dependència europea de la companyia energètica russa Inter RAO ha anunciat aquest divendres que tallarà el subministrament d'electricitat a Finlàndia a partir de dissabte per suposats problemes de pagament. "Ens veiem obligats a suspendre la importació d'electricitat a partir del 14 de maig", ha informat l'empresa mitjançant la seva pàgina web.

L'anunci de l'empresa arriba en el moment que les tensions entre Rússia i Finlàndia creixen, després de l'anunci sobre la possible entrada del país nòrdic a l'aliança militar atlàntica. El portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, ja va advertir aquest dijous que l'adhesió de Finlàndia a l'OTAN suposaria una amenaça per Moscou i va vaticinar "mesures tècnic-militars" si el procés tira endavant. L'endemà d'aquestes coaccions, la companyia russa ha procedit a tallar el subministrament elèctric dels finlandesos.

Comunicado de corte de suministro eléctrico de Rusia a Finlandia   Captura de pantalla
RAO Nordic Oy comunica el tall de subministrament elèctric de Rússia a Finlàndia / RAO Nordic Oy

RAO Nordic Oy (la dependència europea de l'empresa) ha assegurat que "ha estat important electricitat de Rússia a Finlàndia i venent-la a la borsa Nord Pool durant molts anys", però que les vendes efectuades des del 6 de maig encara no s'han acreditat amb fons en el seu compte bancari. "Aquesta situació és excepcional i ha ocorregut per primer cop en més de vint anys d'història comercial", ha indicat la companyia, que ha insistit en el fet que per mor de la manca d'ingressos en efectiu no podrà efectuar pagaments per l'electricitat importada de Rússia i es veu obligada a tallar el subministrament. "Esperem que la situació millori aviat i que el comerç d'electricitat amb Rússia es pugui reprendre", ha afegit.

Per la seva banda, la companyia de xarxes finlandesa Fingrid va informar l'abril passat que limitaria la capacitat de transmissió d'energia a la frontera amb Rússia. Una mesura que reduiria la potència d'importació dels 1.300 MW a 900 MW. "Aquesta decisió es basa en una valoració dels riscs del sistema energètic en el context de la canviant situació internacional", va indicar l'energètica finlandesa, en referència a la guerra d'Ucraïna. Cal recordar que Inter RAO és l'únic operador d'exportació i importació d'electricitat a Rússia i que el seu principal client ha sigut històricament Finlàndia. Només durant el 2021, Rússia va subministrar al seu país veïnat 8.200 milions de kW/h d'un total de 21.700 milions de kW/h exportats.

El subministrament "no es veu amenaçat"

Just aquest mateix divendres, el Kremlin ha negat que existissin plans de tallar el gas a Finlàndia. La qüestió és que un diari finlandès havia advertit d'aquesta possibilitat, però el mateix Peskov ha dit que "possiblement es tracta d'una nova faula periodística". "No hi ha plans com aquest", ha conclòs. En qualsevol cas, Fingrid també ha comunicat que el subministrament "no es veu amenaçat" malgrat el tall del subministrament elèctric. I és que l'electricitat importada de Rússia suposa en els últims temps un 10% del total consumit en el país.

"Les importacions que manquin poden ser substituïdes en el mercat elèctric important més electricitat de Suècia i també en part mitjançant de la producció nacional", ha declarat el vicepresident de la companyia nòrdica, Reima Päivinen. També ha destacat que la producció d'energia eòlica va en augment cada any i que està previst que el país nòrdic sigui autosuficient el 2023. El govern finlandès ha afegit que la seguretat del subministrament de gas natural per a la indústria i les llars està garantit en cas que Rússia talli el flux, com ja va fer amb Polònia o Bulgària.