Finlàndia ha anunciat aquest dijous la seva intenció d'unir-se a l'OTAN i és probable que Suècia també ho faci. El president de Finlàndia, Sauli Niinistö, i la primera ministra, Sanna Marin, han donat llum verda a l'ingrés del país a l'OTAN. Es tracta d'una decisió històrica que trenca més de vuit dècades sent neutral. La decisió s'anunciarà oficialment diumenge, tal com assenyala AFP. Segons funcionaris i diplomàtics, la invasió russa d'Ucraïna remodela la seguretat europea i l'aliança militar atlàntica. D'aquesta manera, s'espera que Finlàndia i Suècia obtinguin l'estatus de països membres ràpidament. Així ho haurien fet saber a Reuters cinc diplomàtics i funcionaris. Això facilitaria també la presència de tropes a la regió nòrdica durant el període de ratificació d'un any.

 

Just aquest dimecres, el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha promès defensar Suècia i Finlàndia de les possibles amenaces russes mentre viatjava a ambdós països per firmar acords de seguretat mútua. Noruega, Dinamarca i els països bàltics ja són membres de l'OTAN i la possible incorporació de Suècia i Finlàndia segurament faria enfadar a Moscou, que diu que l'ampliació de l'Aliança ja representa en si una amenaça directa a la mateixa seguretat. 

L'OTAN, una raó per atacar Ucraïna?

El president rus, Vladímir Putin, ha exposat el tema com una de les raons per atacar Ucraïna, que també ha verbalitzat en nombroses ocasions el desig d'unir-se a l'OTAN. Per la seva banda, Moscou ha advertit repetidament a Finlàndia i Suècia que no s'uneixin a l'aliança i ha amenaçat amb "greus conseqüències militars i polítiques". 

Quan es va preguntar dimecres si Finlàndia provocaria a Rússia en unir-se a l'OTAN, el president Niinisto, va dir que la culpa seria de Putin. "La meva resposta seria que tu vas provocar això. Mira't al mirall". Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, ha advertit que Rússia era l'amenaça més directa per a l'ordre internacional a causa de la guerra que havia encetat a Ucraïna.  Rússia "és avui l'amenaça més directa per a l'ordre mundial amb la guerra a Ucraïna".

Només el 6% de les fronteres russes toquen amb països de l'OTAN

Davant l'anunci imminent  d'aquests dos estats per entrar a l'OTAN, Rússia ja ha advertit que no ho facin i ha amenaçat amb "una resposta tècnica militar". El Kremlin ha observat consternat com l'OTAN s'ha anat expandint cap a l'est, acostant-se a les seves fronteres des de la desintegració de la Unió Soviètica l'any 1991. Quan Putin era un oficial del KGB, recorda la BBC, Moscou controlava tots els països de l'Europa de l'Est amb tropes russes en la majoria d'ells. Però després de la dissolució de l'URSS, les coses van canviar. Aquests mateixos països que abans miraven cap a Moscou, miren ara cap a l'oest i tenen la mirada clavada en l'OTAN. I alguns, han optat per unir-s'hi. Només un 6% de les fronteres russes topen amb l'OTAN. Malgrat tot, Moscou diu que se sent rodejat i amenaçat. 

 

Imatge principal: el president de Finlàndia, Sauli Niinisto, durant una roda de premsa a Hèlsinki després de rebre el primer ministre britànic, Boris Johnson / Efe