La resposta del Kremlin a la futura adhesió de Finlàndia a l'OTAN no s'ha fet esperar. Moscú ha afirmat que l'adhesió de Finlàndia suposaria una amenaça per a Rússia i ha manifestat que "la següent expansió de l'OTAN no fa que el continent sigui més estable o segur". El portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, ha afirmat que aquesta decisió "sense dubte, és una amenaça", d'altra banda, també ha confirmat que Rússia ha calculat els riscos que suposaria que països veïns s'unissin al bloc davant la invasió d'Ucraïna. Així, Peskov ha posat l'accent que "les opcions més diverses són sempre considerades i analitzades". I ha afegit que "una nova ampliació de l'OTAN no fa més estable ni més segur el nostre continent". Rússia s'ha posicionat clarament contra la possibilitat que Finlàndia i Suècia s'uneixin a l'OTAN, després de les seves afirmacions en favor d'aquesta via. 

Adhesió de Finlàndia a l'OTAN 

El president i la primera ministra de Finlàndia, Sauli Niinisto i Sanna Marin, respectivament, han anunciat a primera hora d'aquest dijous el seu suport a la possible adhesió del país a l'OTAN i han recalcat que l'entrada de Hèlsinki en l'Aliança Atlàntica "enfortiria la seguretat de Finlàndia". Després d'això, el ministre d'Exteriors de Finlàndia, Pekka Haavisto, ha assegurat que el seu país no s'enfronta a una "imminent amenaça militar" però ha assenyalat que l'agressió russa contra Ucraïna ha canviat l'entorn de seguretat europeu i finlandès, en ple debat sobre l'ingrés a l'OTAN. "Si volem maximitzar la nostra seguretat, significa maximitzar la defensa del nostre país", ha explicat Niinisto durant una roda de premsa, agregant que "ningú pot ofendre's si un país vol defensar-se", tal com ha informat el diari Ilta Sanomat. La intervenció d'Haavisto s'ha centrat en la situació a Ucraïna, després que la invasió militar russa hagi posat en relleu la "impredictibilitat" de Moscou. "Rússia està més preparada per a fer operacions i té capacitat de pressionar a veïns, mobilitzant fins a 100.000 tropes", ha assenyalat en al·lusió al conflicte a Ucraïna.

Suport de Zelenski

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha donat aquest dijous el seu "ple suport" a l'interès expressat per Finlàndia d'adherir-se a l'OTAN, en una conversa telefònica amb el cap d'Estat finlandès, Sauli Niinisto. A més, el mandatari ucraïnès també ha confirmat en Twitter que entre els temes tractats ha figurat l'anhelada "integració" d'Ucraïna a la Unió Europea i qüestions d'assistència militar bilateral. Per altra banda, Zelenski ha assegurat que per als ucraïnesos, la guerra amb Rússia només podrà donar-se per conclosa quan "recuperin" el que és seu. "La guerra acabarà per a la població ucraïnesa només quan recuperem allò que és nostre. És veritat, ho dic honestament, no necessitem res més", ha traslladat Zelenski durant una intervenció telemàtica davant estudiants de les principals universitats franceses. "Volem recuperar la pau per al nostre Estat, per a la nostra terra. Rússia s'ha emportat el dret al nostre territori, el dret a triar", ha dit Zelenski. Per tant, segons el mandatari ucraïnès, la batalla ara es lliura per defensar el dret a la vida, al mateix temps que Ucraïna està perdent a alguns dels seus millors ciutadans. En el marc de les negociacions, Zelenski ha apuntat que aquestes només són possibles quan Rússia reconegui les atrocitats comeses en sòl ucraïnès i estigui llesta per a afrontar el càstig que se li imposarà per això.