Escalada. L'acostament dels països nòrdics a l'OTAN arriba en el mateix moment en el qual el Kremlin ha decidit limitar el subministrament de gas al vell continent que circula pel gasoducte Yamal-Europa. Es tracta del conducte de l'empresa russa Gazprom que connecta amb Alemanya. Més concretament, el tall es produirà al tram que travessa Polònia, a conseqüència de les sancions que el règim de Vladímir Putin ha imposat contra l'empresa polonesa EuRoPol GAZ, que controla el gasoducte al país. Així ho ha anunciat Gazprom aquest dijous en un comunicat recollit per Efe: "De conformitat amb el decret del president de la Federació Russa №252 del 3 de maig i la resolució del Govern №851 de l'11 de maig, s'han imposat sancions a diverses empreses estrangeres. Entre ells es troba Europol GAZ, propietària del tram polonès del gasoducte Yamal-Europa", ha declarat el portaveu de Gazprom, Serguei Kupriánov. És per això, ha afegit en el missatge de Telegram de l'elèctrica russa, que "s'ha imposat una prohibició de transaccions i pagaments a favor de persones subjectes a sancions, el que significa en particular per a Gazprom una prohibició de l'ús del gasoducte propietat d'Europol GAZ per transportar gas rus a través de Polònia".

Rússia tanca l'aixeta

El govern de Rússia va anunciar el dimecres noves sancions com a represàlia per les mesures adoptades des d'Occident arran de l'ofensiva militar a Ucraïna i va assenyalar a més d'una trentena d'empreses, entre elles diverses europees. En aquesta llista figura Europol GAZ, una aliança entre Gazprom i la polonesa PGNiG i que és responsable del gasoducte Yamal-Europa al seu pas per Polònia. Segons ha explicat Gazprom aquest dijous, això implica que ja no podrà utilitzar aquest conducte. Rússia també ha reduït l'enviament de gas a una filial de Gazprom confiscada per Alemanya --Gazprom Germania Gmbh--, segons ha declarat aquest dijous el ministre d'Economia alemany, Robert Habeck, que ha xifrat la retallada en 10 milions de metres cúbics per dia, el 3 % del total del subministrament. D'altra banda, Polònia i Bulgària ja han patit talls en el subministrament per negar-se a pagar en rubles.

L'amenaça de Putin

Putin fa servir el subministrament de gas com una arma per desestabilitzar Europa enmig del conflicte a Ucraïna. La notícia sobre el gasoducte Yamal arriba el mateix dia en què Moscú ha afirmat que l'adhesió de Finlàndia a l'aliança suposaria una amenaça per a Rússia i que "la següent expansió de l'OTAN no fa que el continent sigui més estable o segur". El portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, ha afirmat que aquesta decisió "sense dubte, és una amenaça", d'altra banda, també ha confirmat que Rússia ha calculat els riscos que suposaria que països veïns s'unissin al bloc davant la invasió d'Ucraïna.