Un agricultor, un proveïdor de càterings o un aturat. Aquests són alguns dels exemples dels nous reclutes de l'exèrcit rus per a combatre a la guerra d'Ucraïna. Aparentment, no generaria sospites, si no fos perquè tots ells són indis. Dos anys després del començament de la guerra, desenes de milers de soldats russos han mort en el conflicte i Moscou està a la recerca global de més combatents, de vegades, amb l'ajuda d'intermediaris informals. 

Un traductor indi que treballa en un centre de reclutament militar a Moscou hauria dit als periodistes de l'AFP a Nova Delhi que el seu centre era un més de tota la xarxa que hi ha a Rússia. "Cada ciutat important té un centre de reclutament on s'hi processen estrangers", ha declarat. 

El traductor ha dit que havia supervisat personalment entre 70 i 100 ciutadans indis que s'havien allistat, i hauria exposat que el nombre de ciutadans nepalesos que s'hi hauria apuntat és encara superior. "La setmana passada van venir al meu centre deu indis", ha dit l'home, que ha parlat amb l'agència sense donar detalls sobre la seva identitat. Alguns reclutes indis han dit a l'AFP que els van prometre rols on no haurien de combatre, però igualment van ser entrenats per fer servir rifles i altres armes abans de ser enviats a Ucraïna. 

L'Índia, un aliat de Rússia?

L'Índia és un país aliat amb Rússia que, per ara, ha evitat condemnar explícitament la invasió a Ucraïna. Els analistes diuen que els esforços de Moscou per captar població de l'índia només són part d'una campanya de reclutament mundial, duta a terme en paral·lel amb una campanya molt important per aconseguir que els mateixos russos s'allistin a l'exèrcit per combatre-hi. 

L'AFP ha parlat amb cinc indis reclutats per unir-se a l'esforç bèl·lic de Rússia, i tots van dir que havien respost a vídeos a les xarxes socials que promocionaven llocs de treball com a "ajudants de l'exèrcit" per salaris al voltant de 1.200 dòlars al mes (1.109 euros). Cap d'ells no tenia experiència militar prèvia.

Vídeos a través de les xarxes socials

Les campanyes a les xarxes socials han estat publicades per un agent amb seu a Dubai, Faisal Khan, que té presència a YouTube, Instagram i TikTok com a Baba Vlogs. En un vídeo, Khan camina per un carrer de la ciutat de Sant Petersburg explicant l'oferta: pagar-li 3.600 dòlars (3.329 euros) i aconseguir una feina com a ajudant a l'exèrcit rus. "No s'ha de lluitar", assegura. "L'únic que has de fer és netejar els edificis enderrocats, tenir cura de les armes i al cap d'un any de servei seràs apte per a la residència permanent". Khan va afirmar que va rebre una allau de consultes de l'Índia, on malgrat el ràpid creixement econòmic, la desocupació es troba en un nivell rècord.

Segons el seu relat, Khan va ajudar setze ciutadans indis a viatjar a Rússia al novembre i desembre, la majoria dels quals procedien de l'Índia, mentre que alguns altres venien de Dubai. "Em dedico a les xarxes socials i ajudo la gent a trobar feina", explicava a l'AFP. "Un amic de Rússia es va posar en contacte amb mi dient que els militars estaven buscant ajudants, vaig pensar que era una bona oportunitat i vaig gravar un vídeo". Però va dir que s'havia "sorprès" quan als reclutes se'ls van lliurar armes, així com quan "van començar a arribar informes de cadàvers tornats i alguns tornaven ferits... vam decidir posar fi al procés de reclutament". Malgrat tot, el seu vídeo promocionant la feina continua sent visible i accessible. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!