L'actor nord-americà Richard Gere ha accedit a declarar en el judici contra l'antic ministre d'Interior italià Matteo Salvini per bloquejar el desembarcament de 147 rescatats per l'Open Arms l'agost de 2019.

Gere, que estava de vacances amb la seva família a la Toscana, va viatjar fins a Sicília i es va sumar a la tripulació del vaixell per pressionar perquè se'ls proporcionés aliment als migrants rescatats, que finalment van poder desembarcar a Lampedusa després de 19 dies de bloqueig.

L'equip jurídic d'Open Arms va lliurar la setmana passada una llista de testimonis disposats a atestar contra Salvini en què figuraria el propi Gere. Open Arms ha confirmat al diari britànic The Guardian que Gere vol declarar si el jutge ho permet, la qual cosa podria saber-se el 23 d'octubre.

La reacció de Salvini

"Si volen convertir el judici en un espectacle i volen veure Richard Gere, que vagin al cinema, no a un tribunal", ha declarat Salvini després de saber-se la notícia. "El conec com a actor, però no entenc quin tipus de lliçó vol donar-me", ha afegit, al mateix temps que ha declarat la seva intenció de demanar-li un autògraf quan el vegi.

La Fiscalia ha sol·licitat ja la declaració del primer ministre italià, Giuseppe Conte; de l'actual ministre d'Afers exteriors d'Itàlia, Luigi di Maio, i de la d'Interior, Luciana Lamorgese.

Els fiscals han acusat Salvini d'un delicte d'abús de poder i de privació de llibertat en impedir que el vaixell de rescat espanyol 'Open Arms' atraqués al port de Palerm l'agost de 2019. A bord del buc hi viatjaven 150 migrants, entre els quals alguns menors d'edat, que havien estat rescatats al Mediterrani.

Salvini, líder de la formació d'ultradreta Lliga, ha negat les acusacions i ha assegurat que sempre va actuar en interès del país. En cas de ser considerat culpable dels delictes d'abús de poder i privació de llibertat, podria enfrontar-se a una pena de presó de fins a 15 anys.

A mitjans del passat mes d'abril es va fer pública la notícia sobre el judici. Va ser el mateix Salvini qui ho va explicar a través d'una piulada: on va justificar la seva actuació dient que actuava seguint l'article 52 de la Constitució italiana: "la defensa de la pàtria és un deure sagrat del ciutadà". "Em jutjaran per defensar el meu país?" Aniré de cara, fins i tot en nom teu. Itàlia primer. Sempre", va explicar. 

Matteo Salvini Enjuicado por el caso Open Arms

Per la seva banda, l'associació Open Arms va celebrar a les xarxes socials la decisió: "Estem feliços per totes les persones que vam rescatar en aquella missió 65 d'Open Arms i per totes les persones vulnerables salvades fins ara al mar de la vergonya". 

 

Foto principal: L'actor nord-americà Richard Gere / Sergi Alcàzar