Fi del misteri. L'objecte esfèric de metall que va aparèixer la setmana passada a prop de la platja d'Enshu, al Japó, no era més que una boia. Ni explosius, ni espionatge estranger. Totes les hipòtesis sobre la troballa a la ciutat d'Hamamatsu han quedat sense efecte en el moment en el qual les autoritats japoneses han confirmat què era realment: una inofensiva bola flotant de metre i mig de diàmetre. Afortunadament, i després d'haver mobilitzat equips de desactivació d'explosius, la preocupació ha quedat en un ensurt, i l'alarma generada per la misteriosa bola és un signe més dels temps que corren: histèria generalitzada a les xarxes socials i l'aparició d'objectes no identificats que han resultat ser mitjans per a l'espionatge, com el cas dels globus aerostàtics espia xinesos.

La misteriosa boia japonesa

Així, segons les autoritats japoneses, la misteriosa bola era una boia arrossegada fins a la costa per l'onatge. Alguns usuaris de xarxes socials han matisat que es tractaria d'una boia dissenyada per atracar embarcacions. Una parella que caminava per la platja la setmana passada va veure l'objecte, i les autoritats van romandre relativament preocupades fins que van poder comprovar, gràcies a un escàner, que era completament buida. La zona també es va acordonar a l'espera d'una explicació, i les xarxes es van omplir d'especulacions, acudits i mems sobre què podria ser. Alguns usuaris fins i tot van suggerir que era una antiga mina subaquàtica, encara que des d'un principi la hipòtesi més compartida era que només es tractava d'una boia, teoria que s'ha acabat confirmant.

Preocupació pels globus espia xinesos

Potser la raó per la qual les autoritats japoneses es van alarmar davant l'aparició de la misteriosa bola és el recent descobriment de globus aerostàtics espies xinesos als Estats Units. Els EUA acusen la Xina d'haver estat treballant des de feia temps en un "programa" de globus espia. Això és el que ha revelat el portaveu de Seguretat Nacional nord-americà, John Kirby, que ha assegurat que es tracta "d'un programa en què els xinesos ha estat treballant durant diversos anys. Han intentat millorar-lo, l'han fet créixer i l'han incrementat, tot amb l'objectiu d'obtenir informació d'intel·ligència", ha afirmat el portaveu. Més concretament, la nau s'hauria detectat sobre Costa Rica, Colòmbia i Veneçuela, afirmen diverses fonts. El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, també ha alertat d'un "increment de les activitats d'intel·ligència de la Xina a Europa".