Els Estats Units acusen la Xina d'haver estat treballant des de feia temps en un "programa" de globus espia com el que van abatre la setmana passada, i que ja han sobrevolat diverses regions. Això és el que ha revelat el portaveu de Seguretat Nacional nord-americà, John Kirby, que ha assegurat que es tracta "d'un programa en el qual els xinesos ha estat treballant durant diversos anys. Han intentat millorar-lo, l'han fet créixer i l'han incrementat, tot amb l'objectiu d'obtenir informació d'intel·ligència", ha afirmat el portaveu. Més concretament, la nau s'hauria detectat sobre Costa Rica, Colòmbia i Veneçuela, afirmen diverses fonts. Si bé l'espionatge entre les grans potències no és res de nou, Kirby ha avançat que Washington està parlant amb els seus aliats d'arreu del món per oferir-los informació sobre l'abast d'aquest programa d'espionatge, i el portaveu del Pentàgon ha afegit que s'han albirat altres globus espia a Llatinoamèrica, el sud-est asiàtic, Àsia Oriental i Europa. Més tard, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, també ha alertat d'un "increment de les activitats d'intel·ligència de la Xina a Europa".

Els EUA alerten sobre l'espionatge xinès

"Els Estats Units no és l'única nació que s'ha vist afectada per això. I creiem que és important que els nostres socis i aliats en tinguin informació", ha explicat el portaveu de seguretat als mitjans. Des del Pentàgon, el portaveu del Departament de Defensa, Pat Ryder, ha confirmat que fa anys que segueixen aquest programa xinès i que en els darrers dos anys els EUA ha pogut conèixer és detalls. Ryder ha reconegut que el servei d'intel·ligència nord-americà té constància que va haver-hi almenys quatre aparells espia més que han passat sobre el territori estatunidenc, un durant l'Administració del president Joe Biden i els altres tres durant la de Donald Trump (2017-2021). Sense voler entrar en detalls sobre quins llocs van sobrevolar aquests globus, va afirmar que van passar "per llocs que serien d'interès per als xinesos". El portaveu ha afegit que també s'han albirat globus xinesos a Llatinoamèrica, el sud-est asiàtic, Àsia Oriental i Europa.

Abaten un aparell espia no detectat sobrevolant míssils nuclears

Els Estats Units va abatre aquest dissabte un "globus espia" xinès que feia dies que sobrevolava el país, com l'estat de Montana (nord-est dels EUA), on es troba un dels tres camps de sitges de míssils nuclears que hi ha al territori nord-americà. Pequín va admetre que el globus era seu, però va defensar que l'empraven per a fins meteorològics i que s'havia extraviat. Segons Kirby, els EUA van determinar que el dirigible no era "una amenaça militar" per a la regió, tot i que el seu descobriment ha desencadenat una crisi diplomàtica entre Washington i Pequín i ha motivat la suspensió d'un viatge que el secretari d'Estat, Antony Blinken, tenia previst fer al país asiàtic.