Fa calor. Una calor insuportable. Les temperatures no donen treva i això es nota. Les glaceres s'estan fonent a Suïssa i estan deixant entreveure els seus secrets. Diversos excursionistes s'han anat trobant aquest estiu, restes humanes no identificades i restes d'un avió perdut durant fa més de mig segle. Dos alpinistes francesos van trobar ossos humans dimecres passat mentre escalaven la glacera Chessjen, a Valais, segons va confirmar la policia i recull el diari britànic The Guardian. L'esquelet va ser transportat des de la glacera aquell mateix dia. 

Els ossos van ser descoberts prop d'un antic camí que està en desús des de fa 10 anys, ha detallat Dario Andenmatten, guardià del refugi de muntanya Britannia. En aquest refugi, molts alpinistes comencen els seus ascensos a la regió. Els dos excursionistes es creu que van trobar-se amb els esquelets perquè feien servir un mapa antic. "En quedava poca cosa del cos, a banda dels ossos". Per aquest motiu, Andenmatten creu que aquesta persona podria haver mort als anys 70 o 80. Una setmana abans, s'havia trobat un altre cos a Stockji, prop del centre turístic de Zermatt, al nord-est del Matterhorn. En tots dos casos, la policia de Valais ha dit que el procés d'identificació de les restes humanes a través de les anàlisis d'ADN encara estava en marxa i encara tardaria "uns dies més".

Més de 300 casos de persones desaparegudes

La policia de la regió alpina manté una llista d'uns 300 casos de persones desaparegudes des del 1925. Inclou el milionari de la cadena de supermercats Karl-Erivan Haub, un triple ciutadà alemany, rus i nord-americà que va desaparèixer a la regió de Zermatt mentre s'entrenava per a un recorregut d'esquí el 7 d'abril del 2018. Els mitjans alemanys han relacionat el cos descobert a la glacera Stockji amb Haub, que va ser declarat mort legalment el 2021, segons destaca el mateix The Guardian.

Tot i això, un dels dos excursionistes que van descobrir el cos li va dir al diari suís Blick que la roba que van trobar era de color neó, “a l'estil dels anys 80”. El cadàver estava momificat i lleument danyat, “però gairebé complet”, ha exposat Luc Lechanoine, de 55 anys.

Un avió al descobert?

La primera setmana d'agost, un guia de muntanya va descobrir les restes d'un avió que es va estavellar sobre la glacera Aletsch, a prop dels cims de les muntanyes Jungfrau i Mönch, el juny del 1968. "Des de lluny, vaig pensar que estava mirant dues motxilles”, ha exposat Dominik Nellen, de 38 anys. Una inspecció més propera va revelar que els objectes eren restes d'un avió Piper Cherokee que es va estavellar a la zona el 30 de juny del 1968, que transportava un mestre, un director mèdic i el seu fill, tots de Zuric. Els cossos van ser recuperats en aquell moment, però les restes no.

Aquest passat hivern no va registrar gaires nevades. Els Alps ja han experimentat diverses onades de calor a l'estiu, unes temperatures que podrien provocar que els secrets de les glaceres sortissin al descobert. Les autoritats ja van dir el passat mes de juliol que no escalessin el Matterhorn per les altes temperatures, que gairebé fregaven els 30 graus a Zermatt. Una dada curiosa que també recull el The Guardian és que l'onada de calor del mes de juliol va provocar que l'aigua es congelés a 5.184 metres d'alçada quan, normalment, això passava als 3.000-3.500 metres. 

 

Imatge principal: Chamonix / Unsplash