El govern d'Israel està intentant resoldre la fuga de metges, que és una constant en aquest país. A Catalunya hi ha fuga de metges perquè molts marxen a l'estranger després d'haver cursat la carrera al país, a causa que les condicions econòmiques són millors, i en canvi a Israel el problema és que ja van directament a estudiar a fora, perquè hi ha poques places disponibles a les Universitats a causa del seu gran èxit. 

Davant d'això, el govern israelià ha decidit no permetre a partir d'ara que estudiants estrangers estudiïn medicina a Israel, i els prohibirà l'entrada a la Facultat de Medicina Sackler de la Universitat de Tel Aviv, a la Facultat de Ciències de la Salut Ben-Gurion (BGU) de Beersheba i a la Facultat de Medicina Rappaport del Technion-Israel Institute of Technology de Haifa (Institut Tecnològic d'Israel). Totes tres són facultats de gran prestigi, que tenen una forta pressió internacional per anar a estudiar-hi.

El Consell d'Educació Superior (CHE) ja va recomanar el 2018 aplicar aquesta mesura davant del gran nombre d'israelians que viatgen a Europa per convertir-se en metges, en no ser acceptats a les facultats israelianes. D'aquesta manera les classes del 2026 seran les últimes per als nord-americans i canadencs que van viatjar a Israel per obtenir el títol de metge en una carrera de quatre anys a les tres famoses facultats israelianes.

Actualment només 900 israelians són admesos anualment a les facultats de medicina d'Israel, i un gran nombre se'n va a Europa -Hongria, Itàlia, Romania, Alemanya, Holanda i altres- per aconseguir el títol de metge. Els israelians àrabs van sobretot a Jordània. El Ministeri de Salut té previst augmentar la xifra d'israelians a 1.200.

El sistema sanitari israelià no té res a veure amb l'europeu, i està basat en el model cooperatiu sionista d'abans de la independència el 1948. L'assistència sanitària és universal i es basa en una assegurança mèdica obligatòria que el ciutadà tria a partir de quatre opcions econòmiques i ideològiques. Cadascuna d'elles ofereix una cistella integral de serveis de salut diferent, i pugnen per captar clients. A més cap ciutadà pot quedar al marge de la sanitat, i les quatre opcions reben un plus de l'Estat si serveixen a persones marginades o cobreixen indrets geogràficament aïllats. Segons els defensors d'aquest model, amb aquest funcionament s'afavoreix la competència i la investigació científica, i és un dels puntals dels avenços israelians en sanitat. A més té un dels costos per pacient més baixos del món.