L'annexió il·legal de territoris ucraïnesos per part de Rússia ha omplert les pàgines dels diaris internacionals. Rússia ha estat objecte de condemna a escala internacional. En aquest context, la República Txeca ha volgut destacar com d'absurds li semblen aquests reclams fent una broma i deixant tastar al Kremlin la seva pròpia medicina. 

🗣️ Més problemes per a Putin: què podria fer amb els territoris annexionats?

🗣️ Putin s'annexiona territoris amb límits difusos: l'odissea del Kremlin per marcar sobre el mapa

💰 Què hauria de fer Ucraïna per salvar-se econòmicament?

Els txecs reclamen la ciutat de Kaliningrad (o Královec)

En els últims dies, usuaris de les xarxes socials de la República Txeca han estat compartint tuits humorístics, mapes modificats i mems burlescs que mostren que l'enclavament rus de Kaliningrad és, de fet, històricament txec i que s'ha de realitzar un referèndum per decidir què passa amb aquesta part de la regió. 

Dilluns passat, l'eurodiputat txec Tomáš Zdechovský va fer servir Twitter per compartir un mapa de Kaliningrad, recorda el portal Kafkadesk, dividit per la meitat en dues zones ocupades per Polònia i per la República Txeca, celebrant, irònicament l'accés al mar dels txecs. 

Un altre mapa presentava el nom de l'enclavament rus substituït per Královecký kraj (regió de Kaliningrad) i les ciutats van passar al seu equivalent txec. Fins i tot, la ciutat principal, Kaliningrad (Královec).

A partir d'aquí, el mapa va circular com la pólvora. El troleig va créixer ràpidament. El portal de cerques Seznam.cz va anar un pas més enllà i va afegir, tal com destaca el mateix portal, la Královecký kraj a la seva llista de regions txeques on la gent pot buscar cases i propietats.

Més tard, el mateix dia, el compte de Twitter @KralovecCzechia tot just creat, va anunciar l'èxit de la iniciativa. "Després d'un referèndum exitós, el 97,9% dels residents de Kaliningrad van decidir fusionar-se amb la República Txeca i canviar el nom de Kaliningrad a Královec".

Quina relació hi ha entre Kaliningrad i la República Txeca?

La ciutat de Kaliningrad, anteriorment coneguda amb el nom de Königsberg (Muntanya del Rei), va ser fundada per cavallers Teutònics l'any 1.255 en honor al rei Přemysl Ottakar II. La ciutat va ser capturada durant la Segona Guerra Mundial per l'exèrcit roig l'abril del 1945, després d'un setge de dos mesos que va deixar la ciutat destruïda. 

Kaliningrad: per què aquesta curiosa província és tan important per a Rússia?

Ara, Kaliningrad limita amb dos països membres de la Unió Europea i també de l'OTAN, Polònia i Lituània. 

 

Imatge principal: soldats a Kaliningrad / Flickr willytx