Els reis espanyols assistiran al funeral de la reina Elisabet II dilluns vinent a Londres, segons ha confirmat aquest dilluns Zarzuela, mentre que Joan Carles I i Sofia, que també han estat convidats, encara no han decidit si hi aniran. Segons han informat fonts de Casa Reial, l'Ambaixada espanyola a Londres va rebre diumenge una nota verbal del Ministeri d'Exteriors britànic en la qual es traslladava la invitació al funeral de dilluns vinent de l'antiga monarca i als actes paral·lels programats.

La invitació es va cursar també a Bèlgica, Dinamarca i els Països Baixos i en ella s'especifica que està dirigida als caps d'Estat i antics caps d'Estat i esposes o esposos dels esmentats països, així com al príncep hereu de Dinamarca, han explicat les fonts. L'esmentada circumstància fa que en el cas espanyol la invitació estigui referida a Felip VI i Letícia així com als pares de l'actual monarca, Joan Carles i Sofia, a qui s'ha traslladat ja la invitació, han precisat des de Zarzuela. Així doncs, els reis han acceptat la invitació i estaran dilluns vinent a Londres mentre que la Casa del Rei "espera que els sigui comunicada pel rei emèrit i Sofia la seva decisió personal".

Hi anirà Joan Carles I?

Fins ara es donava per fet que Felip VI i la Letícia anirien al funeral, atès no només el seu rol de cap d'Estat sinó també pel parentiu que l'uneix amb Isabel II i l'actual rei Carles III, però era una incògnita si la invitació també inclouria els seus pares, igualment emparentats amb la família reial britànica. Cal veure si el Rei emèrit va al funeral. Cal recordar que Joan Carles resideix des d'agost de 2020 als Emirats Àrabs Units i hauria de viatjar a priori des d'aquest país fins al Regne Unit per als actes.

A més, es dona la circumstància que l'anterior monarca té una causa pendent amb la justícia britànica. A mitjans de juliol, el Tribunal d'Apel·lacions del Regne Unit va decidir permetre a l'emèrit que recorri la decisió inicial d'un jutge de no reconèixer-li cap immunitat davant la demanda presentada per la seva examiga íntima Corinna Larsen per assetjament, la qual cosa permetria a aquest frenar les accions civils empreses per l'empresària.

El parentiu amb la família reial britànica

Felip VI mantenia una estreta relació amb Isabel II, a la qual afectuosament anomenava "tia Lilibet", com fan la resta de membres de la família reial britànica i com va quedar de manifest en el missatge de condolences que ell i la Reina Letícia van enviar a la sobirana després de la mort del seu marit, el duc d'Edimburg, el 2021. A ambdues cases reials els uneixen llaços de sang. Els pares de Felip VI, Joan Carles i Sofia, són rebesnets de la reina Victòria d'Anglaterra, com també ho és Isabel II i ho era el seu marit.

En el cas del Príncep Felip, els seus llaços amb el rei emèrit i Sofia eren encara més estrets, sobretot amb aquesta última, de la qual era oncle segon ja que el rei Jordi I de Grècia era el seu avi i el besavi de la reina emèrita. Pel que es refereix a Joan Carles I, la seva àvia, la reina Victoria Eugenia, era cosina germana de la mare del Duc d'Edimburg, Alicia de Battenberg.