Quan ja hagin passat 11 dies d'ençà que el palau de Buckingham anunciés la mort d'Elisabet II a Balmoral, tindrà lloc a l'Abadia de Westminster, a Londres, el funeral d'Estat de la persona que ha regnat sobre el Regne Unit i la Mancomunitat durant 70 anys. Es tractarà d'un esdeveniment més que multitudinari, quelcom que Anglaterra no ha vist des de la cerimònia per la mort de Diana de Gal·les, ja que Felip, el duc d'Edimburg, va morir en plena pandèmia i el funeral va ser un acte íntim amb només alguns membres de la família. Ara, però, els professionals de protocol s'afanyen a preparar-ho tot al detall.

Entre els milers de convidats al funeral d'Elisabet II hi haurà els caps d'Estat de tot el món, i per tant, Espanya serà representada per Felip VI i la reina Letícia, en lloc de per Pedro Sánchez, ja que cada delegació només podrà enviar a dues persones, tret d'algunes excepcions. Per exemple, a Espanya també han estat convidats els reis emèrits, però encara no se sap si hi assistiran.  A més, en el cas que els convidats oficials no hi puguin assistir, seran els encarregats de designar un substitut, però costa de creure que algú decideixi no anar a aquesta trobada de les persones més poderoses del planeta. Ara, la revista Politico dona els detalls de les indicacions que han rebut els convidats davant un dels esdeveniments més important de la dècada.

Res de jets privats ni helicòpters

Segons aquestes indicacions, els líders polítics o de les cases reials es veuran en una situació molt poc comuna en el seu dia a dia, utilitzant avions comercials en lloc de jets privats, i també utilitzar el transport públic per moure's pel Regne Unit i per Londres, un cop aterrats abans del funeral. Una bona opció seria utilitzar la línia de metro en honor a la Reina, que es va inaugurar en motiu del seu jubileu de platí, pels 70 anys de regnat. Per la seva posició privilegiada, la majoria d'assistents al funeral estan acostumats a moure's en avions privats, però ara els hauran de deixar aparcats en el seu país d'origen, així els helicòpters. Aquest vehicle ha generat controvèrsia, ja que l'ara ja hereu i príncep de Gal·les, Guillem, s'ha mostrat defensor de la lluita contra l'emergència climàtica, mentre fa un ús dels helicòpters que ha estat considerat excessiu. 

El rei Felip VI en autobús 

Si això no fos prou per a uns líders acostumats a moure's al seu aire i sense restriccions, també hauran d'abandonar els cotxes un cop a la capital britànica, ja que des del seu allotjament fins a l'Abadia de Westminster, molt aprop del Big Ben, s'hi hauran de desplaçar en autobús, tal com si Felip i Letícia anessin d'excursió escolar amb altres monarques. No tothom s'ho ha pres amb bon humor. Per exemple, segons recull Politico, un ambaixador d'un país sense especificar no es podia creure que fessin anar a Joe Biden, que quan va arribar a Madrid per la cimera de l'OTAN portava una comitiva de cotxes eterna, en un autobús.