Diversos rapers mexicans han condemnat l'empresonament del raper Pablo Hasél, condemnat a nou mesos de presó per enaltiment del terrorisme i injúries a la corona.

"Volem mostrar el nostre ferm rebuig per l'empresonament del raper Pablo Hasél, condemnat a pena de privació de llibertat i presó per les seves lletres crítiques amb la monarquia i les institucions de l'Estat. Cap artista no pot ser represaliat pel contingut de les seves cançons", han exposat en un comunicat firmat per 16 artistes.

Entre ells es troben el vocalista de la banda Maldita Vecindad, Roco Pachucote, o Miguel Ángel Suárez, anomenat Rumec Tecuhtli, secretari general del Sindicat Internacional del Rap, creat a inicis d'aquest any i signant del comunicat.

detencion pablo hasel acn

La detenció de Pablo Hasél al rectorat de la Universitat de Lleida / ACN

"Una amenaça per als músics"

Per als artistes que han subscrit el comunicat, l'empresonament del raper el passat 16 de febrer suposa "una greu amenaça per a altres músics que denunciïn actuacions de les autoritats" i tots els que siguin considerats "dissidents polítics". "Ens indigna veure companys músics i rapers perseguits i empresonats per les seves lletres", han indicat.

Així mateix, han condemnat la "persecució a rapers, tuitaires, periodistes i altres representants de la cultura i l'art" per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió. Els signants han qualificat com a "valors suprems" la llibertat ideològica i de creació artística.

"Llibertat ideològica"

Els signants mostren el seu suport a Hasél, exigeixen la seva llibertat i reivindiquen "el ple de dret de llibertat ideològica, d'expressió i de creació artística per als artistes a Espanya, a Mèxic i a tot el món."

Aquest dilluns, el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, va considerar que la detenció de Hasél va ser un acte "autoritari" i va demanar la seva posada en llibertat.

El raper, amb antecedents penals, va ser detingut per enaltiment del terrorisme i per publicar missatges a les xarxes socials en els quals definia el rei emèrit Joan Carles I com a "mafiós".

Foto principal: El raper Pablo Hasél en un dels actes en el seu suport abans de la seva detenció / ACN