El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, va criticar ahir dimecres l'empresonament del raper Pablo Hasél, condemnat per delictes d'enaltiment el terrorisme i injúries a la Corona, en considerar-ho una falta de llibertat d'expressió.

"Ara a Espanya, a Barcelona, hi ha una protesta perquè un raper... No sé si ell va compondre cançons o són d'altres, en general els rapers són els que componen, en contra del rei o de la reialesa a Espanya. I al tambo (la presó)", va explicar el mandatari mexicà en conferència de premsa al Palau Nacional.

"Nosaltres no farem mai això"

"Nosaltres no farem mai això", va afirmar el líder de l'esquerrà Moviment Regeneració Nacional (Morena). I va continuar explicant que, per exemple, ell mai no denunciaria Héctor Aguilar Camín, un periodista i historiador molt crític amb el president.

A més, aquest dimecres, el president mexicà va ser molt crític amb la corrupció i va apuntar de nou empreses espanyoles que acusa d'haver estat afavorides durant governs anteriors. "Quan (Felipe) Calderón, la seva empresa favorita, Repsol. Amb (Enrique) Peña Nieto, OHL. Les dues d'Espanya", va apuntar López Obrador. I va afegir: "Encara en les licitacions per al Tren Maya va participar una empresa vinculada amb els escàndols, aquests pels quals s'acusa el rei (emèrit) d'Espanya."

Segona nit d'incidents

La detenció dimarts de Pablo Hasél al rectorat de la Universitat de Lleida per part dels Mossos d'Esquadra han provocat ja dues nits d'incidents a diverses ciutats, en especial a Barcelona i Lleida, on dimecres a la nit, milers de persones van tornar a sortir al carrer contra la detenció i empresonament del cantant per segona nit consecutiva. També hi va haver incidents a Madrid i algunes ciutats d'Andalusia.

disturbis|aldarulls Barcelona Pablo Hasél Barricadas foc - Sergi Alcázar

Motos en flames durant els aldarulls a Barcelona / Sergi Alcàzar

El balanç de detinguts d'aquesta segona nit és de vint-i-nou detinguts, deu a Barcelona, dotze a Lleida, cinc en Girona i dos a Tarragona. També hi va haver vuit ferits, set a Barcelona i un a Lleida. A Madrid hi va haver dinou detinguts.

A més, en els incidents de dimarts un projectil de foam disparat pels Mossos d'Esquadra hauria saltat un ull a una jove de 19 anys. El Centre Irídia ha denunciat els fets, a la qual cosa s'ha afegit també Amnistia Internacional.

 

Imatge principal: El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, en conferència de premsa / Efe