Aquest dimarts es compleix una setmana de la detenció del raper Pablo Hasél i les protestes no han cessat. En la jornada d'avui s'han convocat manifestacions a Barcelona, Calafell, Reus, Sant Cugat del Vallès, Vilanova i la Geltrú, així com Oviedo. En el cas de Barcelona s'han viscut moments de tensió entre els manifestants i els policies al barri de l'Esquerra de l'Eixample, que ha acabat amb un periodista ferit per l'impacte d'un objecte que ha llançat un dels assistents a la protesta. 

En concret, els fets han tingut lloc cap a les nou del vespre a París amb Villarroel, on els assistents han començat a tirar objectes a la línia policial dels Mossos d'Esquadra. És en aquest punt on, accidentalment, un dels objectes ha ferit el reporter Sergi Rodergas a la cara.

Precisament, la manifestació, convocada a les set de la tarda a plaça Letamendi sota el lema Aturem la repressió, ha començat amb el discurs d'un periodista que demanava als manifestants que no agredeixin la premsa que cobreix les protestes. D'altra banda, una de les assistents a la concentració ha volgut desvincular les protestes dels actes vandàlics. 

 

 

Recorregut per l'Eixample

Després dels discursos, un centenar de persones ha tallat el carrer Aragó. En un primer moment, els manifestants havien d'anar a la plaça Francesc Macià, però al carrer Comte d'Urgell amb Rosselló, a l'altura de l'Escola Industrial, s'han trobat un cordó dels Mossos d'Esquadra que els han barrat el pas. Per aquest motiu, han girat pel carrer Còrsega en direcció a Passeig de Gràcia. 

En aquesta via, la manifestació ha topat amb el trànsit, mentre que al carrer París els hi esperava l'Àrea de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra (Brimo). En aquest punt, han cantat consignes com El pueblo unido jamás será vencido i han intentat avançar, però els agents els ho han impedit. Per això, finalment han optat per baixar pel carrer Casanova. 

A Casanova amb París els manifestants han trobat un altre dispositiu dels Mossos d'Esquadra, que els ha impedit seguir el transcurs de la manifestació.

 manifestación Pablo Hasél tráfico París-Casanova / Pau de la CalleUn grup d'agents impedeix el pas als manifestants a Casanova amb París / Pau de la Calle 

Llavors s'han desplaçat fins al carrer París amb Villarroel. En aquest moment és quan ha resultat ferit el periodista. En aquest encreuament, també, els assistents a la protesta han mogut contenidors per intentar muntar una barricada. Els Mossos han fet advertiments per megafonia perquè cessessin en la seva actitud i, finalment, han intervingut per dispersar la manifestació.

Des dels balcons, alguns veïns han increpat els agents per la seva actuació, mentre que d'altres han escridassat els manifestants. 

 Lanzamientos policia manifestación Pablo Hasél 2302 / Pau de la CalleMoment en què un dels manifestants llança objectes als agents / Pau de la Calle

Després s'han dirigit a plaça Catalunya, però fins aquest punt cèntric de la ciutat no s'han desplaçat gaires persones. Cap a les 21:30 s'ha dissolt la manifestació. Posteriorment, els agents han identificat diverses persones a Passeig de Gràcia. Les protestes d'avui han acabat amb quatre detencions, segons han informat els organitzadors a El Nacional.

Des dels Mossos d'Esquadra han informat que en aquesta vuitena nit de protestes també han activat els agents de Mediació. "Fins al moment no hi ha interlocutors", han precisat en el seu compte de Twitter. 

Mossos d'Esquadra identifican personas en Passeig de Gràcia en el octavo día de protestas (23/02/2021)Els Mossos d'Esquadra identifiquen unes persones a Passeig de Gràcia / Pau de la Calle

A més, s'ha produït incidents a Vilanova i la Geltrú. En aquesta un grup de violents han trencat vidres a la plaça de les Cols. També, han efectuat pintades a entitats bancàries i establiments comercials a la Rambla Principal.

Posteriorment, s'han dirigit a la caserna de la Guàrdia Civil, que estava protegida per un dispositiu dels Mossos d'Esquadra, als que han llançat pintura, pedres i tanques d'obres a la línia policial situada a la caserna de la Guàrdia Civil. 

Assemblea a Sants per un dels detinguts

A Sants, s'ha celebrat una assemblea en suport al Carles, un veí del barri, per al qual el jutge ha decretat presó després de participar en els aldarulls dels darrers dies, ja que en la seva interlocutòria es detalla que va participar fins a tres barricades. Per això, el magistrat ha considerat que existeix la possibilitat que reincideixi si surt en llibertat. "La família del Carles s'ha deixat la pell en aquest barri i no es mereix passar per aquest calvari", ha remarcat un portaveu del grup de suport que demana l'alliberació d'en Carles.

En l'assemblea, que ha tingut lloc de 18:30 a 19:00 hores, han participat al voltant de 700 persones i han acordat convocar una manifestació a la plaça de Sants el pròxim dissabte a les 11:30 per demanar la llibertat d'en Carles, una persona molt coneguda al barri perquè regenta una taverna.

En l'acte d'avui ha intervingut el seu advocat, Eduardo Caliz, que ha negat els fets que se li imputen al seu client alhora que ha anunciat que presentaran un recurs de reforma a la presó. A més, ha valorat que no existeix la possibilitat de reiteració del delicte, motiu pel qual se li ha decretat la presó provisional. Per tot això, ha considerat que és un empresonament polític i no jurídic. També, han argumentat que en el recurs posaran en relleu la irrellevància penal dels fets imputats perquè moure mobiliari urbà no és un delicte. 

Asamblea detenido Sants Pablo Hasél / Pau de la CallePersones que han acudit a l'assemblea de Sants criden càntics en favor de la llibertat d'en Carles / Pau De la Calle

Plaça Artós

D'altra banda, a plaça Artós grups ultres han convocat una manifestació sota el lema Espanya no se quema, en la qual els Mossos han identificat a quinze persones, una de les tenia una ordre de no participar en una manifestació, per la qual cosa se l'ha advertit abans que comences la manifestació. 

En la manifestació, que han acudit persones de Vox, s'ha vist simbologia feixista. Finalment, s'ha desconvocat per falta d'assistents.  

Una setmana de protestes

La setmana de protestes per l'empresonament de Hasél ha deixat un total de 113 detinguts, dels quals 33 són menors d'edat que han passat a disposició de la Fiscalia de Menors. Els altres 80 han passat a disposició judicial, dos dels quals han ingressat en presó provisional.

Segons ha informat el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), 77 persones que participaven en les manifestacions han estat ateses 91 agents han estat agredits. Durant els aldarulls d'aquests dies s'han cremat un total de 292 contenidors i 626 s'han retirat dels carrers de manera preventiva.

Un terratrèmol polític

A més, les protestes i els aldarulls estan tocant de ple les negociacions entre els partits catalans per formar Govern després de les eleccions del 14-F. Tant ERC, com la CUP i els comuns ja han posat el focus en un possible canvi del model d'ordre públic arran de la mutilació d'un ull d'una manifestant de 19 anys per part dels Mossos durant la primera jornada de mobilitzacions.