La cursa per a la reelecció comença per a Joe Biden a les primàries demòcrates que se celebren a Carolina del Sud. Quan tanquin els centres de votació el dissabte a les 19.00 h local (00.00 GMT de diumenge), el president dels Estats Units haurà derrotat els seus dos principals rivals, si es compleix l’enquesta més recent, publicada per Emerson College a principis de gener. Biden lidera la intenció de vot amb un contundent 69%, per sobre del congressista de Minnesota, Dean Phillips (5%), i l'autora de llibres d'autoajuda Marianne Williamson (3 %). Aquest estudi també revela que un 22% dels votants es troben indecisos, sense saber per qui decantar-se o acudir a votar. A manca de rivals significatius, les primàries han de servir al partit demòcrata per comprovar si Biden segueix seduint els votants, especialment a la comunitat afroamericana, que va ser crucial en les eleccions de fa quatre anys, amb el rerefons del debat sobre la seva edat, que és un dels grans enemics de Biden i una vulnerabilitat que els seus detractors volen explotar. I és que, malgrat que les enquestes prediuen una victòria de Biden, els seus índexs d'aprovació se situen al 39%, els més baixos des de l'expresident Jimmy Carter (1977-1981) i, a més, la majoria de votants creuen que el mandatari, de 81 anys, té una edat massa avançada per competir novament per la Casa Blanca.

El president més gran de la història

Des que Biden va complir els 80 anys, la seva edat ha estat motiu de debat als Estats Units. El dilluns 20 de novembre del 2023, el president demòcrata va complir 81 anys. Ja era el president de més edat de tota la història, per davant de Ronald Reagan, que tenia 77 anys al final del segon mandat. Si és reelegit en les eleccions presidencials d'aquí a deu mesos, Biden tindria 86 anys al final del seu segon mandat. Trump, que actualment té cinc anys menys (77), s'aproparia als 83 anys al mateix moment i, en cas de ser elegit, li arrabassaria el títol de president de més edat de la història. Però tot i que l’edat és una vulnerabilitat compartida per tots candidats, que probablement s’enfrontaran en les eleccions presidencials del novembre, en el cas de Biden, sembla penalitzar-lo molt més que al seu contrincant, alimentat també pels lapsus mediàtics i les relliscades que està patint el president i que posen en dubte la seva salut mental i física i que es converteixen en notícia als mitjans de tot el món.

Lapsus constants

Al mes de juny, Biden va confondre la guerra d’Ucraïna amb la de l'Iraq, i va patir una aparatosa caiguda en una graduació militar a Colorado. Al novembre va tenir una de les confusions més sonades en confondre les estrelles del pop Britney Spears i Taylor Swift, que precisament ha estat darrerament protagonista perquè els trumpistes temen que sigui utilitzada pel partit demòcrata com a gran reclam electoral de Biden. Coincidint amb el seu 81 aniversari i amb el discurs d’Acció de Gràcies, Biden va dir: “Ser el gall dindi nacional d'Acció de Gràcies és més difícil que aconseguir una entrada per a les gires Renaissance Tour, de Beyoncé, o la gira de Britney Spears, que ara és al Brasil i allà fa calor". Biden es referia a Taylor Swift, que és la que estava fent la gira The Eras Tour i en aquell moment es trobava a Sud-amèrica. El passat desembre també va tenir un altre lapsus sonat assegurant que el seu pare, que havia mort feia 21 anys, va sobreviure a l’atac de Hamàs. I més recentment, el passat 31 de gener, es va referir a Donald Trump, com al "president en funcions". 

Els assessors de Biden reconeixen en privat que l'edat és una vulnerabilitat i treballen tant per eliminar possibles ficades de pota com per donar vigor al projecte. Ben al contrari, intenten posar en valor que l'edat confereix una experiència i una saviesa que cap dels seus rivals té. Però la vulnerabilitat que s'intenta explotaren contra seu també és física. Segons informa la CNN, a Biden li van receptar l'ús aparells ortopèdics personalitzats per ajudar-lo amb els peus aquest any, després que el seu examen físic anual determinés que pateix una “marxa rígida”. En els últims mesos, quan Biden vola a l'Air Force One, ha començat a utilitzar més sovint un conjunt d'escales més petites i curtes per pujar i baixar. El temor és que a les portes de la cursa decisiva per a la reelecció, augmenti la percepció entre els votants que les seves aptituds físiques i mentals han minvat.

Les primàries, un termòmetre

Les primàries demòcrates de Carolina del Sud seran un bon termòmetre per comprovar si Biden encara mobilitza l’electorat, especialment a la comunitat afroamericana. La cita d’aquest cap de setmana és vista com una manera de mesurar l’entusiasme cap a Biden i per seleccionar els candidats demòcrates en futurs cicles electorals. El Partit Demòcrata va modificar l'any passat el calendari de primàries, arrabassant a Iowa i Nou Hampshire els primers llocs que havien ocupat des del 1972, i concedint aquest honor a Carolina del Sud, que va ser clau perquè Biden pogués reviure la seva candidatura a les primàries demòcrates del 2020, després d'haver quedat quart a Iowa i cinquè a New Hampshire.

Un dels indicadors clau per mesurar l'entusiasme que desperta serà el nivell de participació de la comunitat afroamericana, que podria jugar un paper decisiu a les eleccions del novembre. Els demòcrates han argumentat que aquests canvis eren necessaris per ampliar les veus dels votants afroamericans, fonamentals per a la base del partit. Mentre que Iowa i New Hampshire són majoritàriament blancs, amb només un 5% i un 1,5% de població afroamericana respectivament, a Carolina del Sud el percentatge puja al 27%, segons dades del cens del 2020. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!