L'expresident nord-americà Donald Trump i precandidat a la Casa Blanca el 2024 ha guanyat els caucus d'Iowa amb el del 51,1% dels vots, mentre que el governador de Florida, Ron DeSantis, és segon amb un 21,2%. La tercera és l'exgovernadora de Carolina del Sud i exambaixadora davant les Nacions Unides Nikki Haley, amb un 19,1%. Finalment, l'empresari Vivek Ramaswamy és quart amb un 7,7%, que ha acabat la jornada anunciant que ho deixa i demanant el suport a Trump. Als caucus d'Iowa es reparteixen 40 delegats, dels quals se n'emporta 20 Trump, 8 DeSantis, 7 Haley i Ramaswamy se n'emporta 2.

DeSantis carrega contra els mitjans després de la victòria de Trump

El governador de Florida i precandidat republicà a la Casa Blanca, Ron DeSantis, ha acusat mitjans nord-americans d'haver “interferit” als caucus d'Iowa a favor de l'expresident Donald Trump en haver projectat la seva victòria abans que la majoria dels electors pogués votar. "És absolutament indignant que els mitjans de comunicació interfereixin a les eleccions en projectar el resultat abans que desenes de milers d'habitants d'Iowa tinguessin ni tan sols l'oportunitat de votar", ha dit en un comunicat DeSantis. "Els mitjans de comunicació estan a favor de Trump i aquest és l'exemple més atroç fins ara", ha afegit.

Trump demana unitat

L'expresident nord-americà ha afirmat, després de guanyar els caucus d'Iowa, que és hora que els Estats Units "s'uneixin", en un missatge conciliatori al qual de seguida han seguit comentaris contra els immigrants. Trump ha iniciat el seu discurs de victòria a Iowa presumint de la gran participació als caucus, la primera cita del procés de primàries del Partit Republicà per a la Casa Blanca, i de la grandària de la multitud que s'amuntegava per veure'l al Centre d'Esdeveniments de Iowa a Des Moines, la capital de l'estat. "El nostre país s'ha d'unir. Volem unir-nos. Ja sigui republicà o demòcrata, liberal o conservador, seria tan bo si ens poguéssim unir i solucionar el món, resoldre els problemes i posar fi a tota la mort i destrucció que estem presenciant", ha manifestat.

 

Trump ha fet un discurs similar al que haurien donat al llarg de la història altres aspirants a la nominació presidencial republicana per a les eleccions del novembre, en què el demòcrata Joe Biden opta a la reelecció. Tot i això, després de donar les gràcies a la seva família i recordar com va morir recentment la mare de la seva dona, Melània, l'exmandatari ha reprès la seva retòrica antimigrant i ha dit que el país pateix una "invasió" amb l'arribada de migrants a la frontera sud amb Mèxic.

Les seves paraules han estat rebudes amb aplaudiments mentre els seus simpatitzants cridaven el seu nom, vestits amb gorres o agitant banderes amb les lletres "MAGA", en referència a l'eslògan de Trump a les campanyes de 2016 i 2020: "Make America Great Again" (Fer Estats Units gran de nou). Entre el públic hi havia algunes figures de l'ala ultradretana del partit, com la congressista per Geòrgia Marjorie Taylor Greene, el legislador per Florida Matt Gaetz i l'excandidata a governadora d'Arizona Kari Lake, que ha rebutjat reconèixer la seva derrota el 2022 per la governació. A l'esdeveniment, hi havia dues enormes pantalles que proclamaven una vegada i una altra 'TRUMP GUANYA A IOWA!' en lletres blanques sobre un fons negre, abans de canviar a la cadena conservadora Fox News. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic