Més facilitats per a Donald Trump. El governador de Florida, Ron DeSantis, una de les figures polítiques més destacades del conservadorisme als Estats Units, ha anunciat aquest diumenge que abandona la carrera a les primàries del Partit Republicà per a disputar les eleccions presidencials d'aquest novembre. Els motius són clars, però abandona just quan falten només dos dies per a la cita decisiva de l'estat de New Hampshire i poc després d'haver quedat segon en els caucus d'Iowa, la primera cita preelectoral, només rere l'expresident Donald Trump. D'aquesta forma, la batalla interna del partit queda en dos candidats: Donald Trump, el favorit i guanyador a Iowa, i l'exambaixadora estatunidenca davant l'ONU Nikki Haley. "No tenim un camí clar per a la victòria. Per això, avui suspenc la meva campanya", ha explicat DeSantis en un vídeo difós a través les seves xarxes socials.

"Si hi hagués alguna cosa que pogués fer per a aconseguir un resultat favorable, més actes de campanya o més entrevistes, ho faria, però no puc demanar als nostres simpatitzants que continuïn dedicant el seu temps com a voluntaris i donant els seus recursos sense un camí clar cap a la victòria. Per consegüent, avui suspenc la meva campanya", ha detallat en un missatge de vídeo el mandatari de Florida, advocat i exmilitar veterà de la Guerra de l'Iraq

DeSantis i el seu suport a Donald Trump

En aquest sentit, tot just després de retirar-se, DeSantis ha verbalitzat i expressat el seu suport a qui fins ara ha estat el seu rival, l'expresident Donald Trump. "Estic orgullós d'haver complert el 100 per 100 de les meves promeses i no deixaré de fer-ho ara. És clar que la majoria dels votants de les primàries republicanes volen donar a Donald Trump una altra oportunitat (...). Encara que he tingut desacords amb Donald Trump, com sobre la pandèmia de coronavirus o sobre el nomenament d'Anthony Fauci —metge expert en malalties infeccioses i exassessor mèdic en cap del president dels EUA—, Trump és superior a l'actual president, Joe Biden. Això és clar", ha afirmat.

"Em vaig comprometre a fer costat al candidat republicà i compliré aquesta promesa. Té el meu suport perquè no podem tornar a la vella guàrdia republicana de l'ahir ni al corporativisme recautxutat que representa Nikki Haley", ha reblat, en referència a l'altre gran contrincant en la batalla interna republicana. Es tracta de l'exambaixadora estatunidenca davant l'ONU i exgovernadora de Carolina de Sud, Nikki Haley, que va quedar tercera en la votació d'Iowa i a qui les enquestes pronostiquen una derrota davant de Trump, però situaven per davant de DeSantis. 

Qui és DeSantis?

L'ultraconservador Ron DeSantis és una de les figures més destacades de l'actual Partit Republicà. El seu prestigi i fama els ha adquirit com a governador de l'estat de Florida des de 2019Advocat i alt càrrec militar veterà de la Guerra de l'Iraq, DeSantis ha fet carrera com pel seu posicionament catòlic, antiavortista, proarmes i econòmicament liberal. I també va causar molta polèmica la seva gestió de la pandèmia de la covid-19 a Florida. Es va oposar a les restriccions sanitàries.