Boris Johnson ja és el nou líder del Partit Conservador britànic i, conseqüentment, també nou primer ministre del Regne Unit, substituint així Theresa May. Els resultats no són ben bé una sorpresa, ja que ell n'era el favorit. En les últimes setmanes, els 160.000 militants tories han votat en unes primàries convocades després de la dimissió el passat 7 de juny de May.

Però a Boris Johnson –nascut a Nova York– no li calen presentacions. És un dels polítics més coneguts del seu país i durant anys s'ha dedicat a construir la seva imatge. Primer com a periodista, però no només. Més endavant, va fer el salt com a parlamentari, com a alcalde de Londres i, també com a ministre d'Exteriors. Johnson ha tingut i té, a parts iguals, defensors i detractors. Per uns, ha estat descrit com un pallasso i pels altres, titllat de "tresor nacional". 

Brexit sí o sí

Johnson està a favor d'un Brexit dur. De fet, ja va prometre durant la campanya que si arribava a primer ministre, el Regne Unit sortiria de la Unió d'Europea, puntualment el dia 31 d'octubre. Tot i això, aquest sentiment a favor del brexit tan fort no l'ha tingut des de sempre. Molts criticaven aquest canvi de rumb de l'exministre d'Exteriors, perquè el 2013 va escriure un article al diari britànic Daily Telegraph on hi assegurava que, abandonar la UE, no solucionaria els problemes del Regne Unit. 

boris johson daily telegraph

Boris es va enfrontar al seu germà Jo, que va votar a favor de quedar-se a la UE i que,a més, va renunciar al Ministeri de Transport del govern de Theresa May, demanant un nou referèndum sobre el Brexit, recorda la BBC.

Segons recull el The Guardian, just després de ser nomenat nou líder del Partit Conservador, Johnson ja hauria dit davant la premsa que, en un moment crucial de la història, el seu partit ha de demostrar "la seva capacitat per equilibrar els instints de competència i mantenir una relació estreta amb la UE, amb el desig de l'autogovern del país". 

En un apassionat però molt breu discurs, el nou líder conservador ha assegurat que "unirà" el Regne Unit, i li "donarà energia" i esperit per fer coses. També ha donat les gràcies als membres de la seva formació per l'"extraordinari honor i privilegi" que li han conferit. "Sé que hi haurà gent aquí que qüestionarà la vostra decisió", ha afegit Johnson, que ha estat criticat pels sectors conservadors que estan a favor d'un brexit suau. D'aquesta manera, Johnson sembla disposat a complir un dels objectius més clars que té com a nou primer ministre: sortir de la UE el 31 d'octubre amb acord o sense.

El canvi de primer ministre es produirà aquest dimecres quan May acudeixi al palau de Buckingham per presentar formalment la seva dimissió a la reina Isabel II i comunicar-li que el seu partit té un nou líder. Després, el primer anirà al palau per celebrar l'audiència de rigor amb la cap d'Estat, abans de traslladar-se a la residència de Downing Street per començar a nomenar als seus ministres.