Boris Johnson s'alça com a nou líder del Partit Conservador britànic i, com a conseqüència, com a primer ministre britànic en substitució de Theresa May. La formació ha anunciat el guanyador de les seves primàries i, tal com s'esperava perquè era el favorit, Johnson ha estat el vencedor.

En les últimes setmanes, els 160.000 militants tories han votat en unes primàries convocades després de la dimissió el passat 7 de juny de la primera ministra, Theresa May.

Johnson, exministre d'Exteriors, ha competit amb l'actual responsable de la diplomàcia britànica, Jeremy Hunt, si bé tot indicava que aquest últim tenia poques possibilitats de guanyar.

Deu diputats tories es van presentar per a la successió, però Johnson i Hunt van ser els dos únics que van quedar en l'etapa final, una vegada que els diputats conservadors van celebrar una sèrie de votacions per anar eliminant aspirants.

El canvi de primer ministre es produirà avui dimecres quan May vagi al palau de Buckingham per presentar formalment la seva dimissió a la reina Isabel II i comunicar-li que el seu partit té un nou líder, Johnson.

Després, el nou premier anirà al palau per celebrar l'audiència de rigor amb la cap d'estat, abans de traslladar-se a la residència de Downing Street per començar a nomenar els seus ministres.

Durant la campanya interna tory, Johnson ha deixat clar que complirà la data del Brexit del 31 d'octubre, un procés que va qualificar d'"a tot o res", el que ha fet témer sobre la possibilitat que el país surti de la UE sense cap pacte.

L'exministre d'Exteriors ha recalcat que el país pot sortir del bloc europeu el 31 d'octubre amb un acord si el país té "la voluntat i l'esperit" per fer-ho.

Theresa May ha estat una de les primeres en felicitar el flamant primer ministre: "Ara toca treballar per aconseguir un Brexit que sigui bo per a tot el Regne Unit i per mantenir Jeremy Corbyn lluny del govern".