Vladímir Putin ha decidit trencar el seu silenci amb els mitjans occidentals, això sí, s'ha buscat un escenari a mida. Després de gairebé dos anys de silenci amb la premsa d'Occident des de la invasió a Ucraïna, el president rus ha triat al periodista ultradretà Tucker Carlson perquè rebi el seu missatge. Tanmateix, l'entrevista no s'ha transmès per cap mitjà convencional, ja que, tot i que Carlson va ser una estrella de Fox News va ser acomiadat per radical. Aleshores, l'esperada trobada entre els dos s'ha emès per les xarxes. Durant dues hores, Carlson ha intercanviat preguntes i riures amb Putin i en cap moment ha caigut cap pregunta remotament incòmoda. En aquest ambient idíl·lic, el líder del Kremlin ha carregat lliurement contra qui ha volgut i ha desenvolupat el seu discurs sense problema. Especialment, ha subratllat que la pau a Ucraïna és possible, sempre que els EUA deixi d'enviar armes al país. 

"Si voleu deixar de lluitar, deixeu d'enviar armes" a Ucraïna, ha advertit al públic americà el president rus. Com ha passat fins ara, Putin obre la porta a negociar, sota les seves condicions. El líder del Kremlin ha aprofitat l'ocasió per repetir el que ja ha dit moltes vegades en els mitjans del seu país: La culpa de la invasió és d'Ucraïna. "(Ucraïna) va llençar tots aquests acords i va obeir les instruccions dels països occidentals, els països europeus i els Estats Units per lluitar contra Rússia fins al final". A més, ha fet una revisió de la història de la regió per tornar a justificar que Ucraïna no és un país real, sinó part de Rússia. 

Acabar amb el finançament a Ucraïna, interès comú de Rússia i els republicans 

En un context més ampli, cal recordar que la petició de Putin sobre que els Estats Units deixin no cau de la mateixa manera a les trinxeres demòcrates o republicanes pocs mesos abans de les noves eleccions presidencials als Estats Units. La política demòcrata respecte a Ucraïna s'ha basat a invertir milions de dòlars en armes i altra mena d'ajuda per la defensa d'Ucraïna. En canvi, els republicans s'hi han oposat, retraient que era un conflicte en el qual no se'ls havia perdut res i que calia deixar aquests milions en territori estatunidenc. 

Seguint el fil d'aquest postulat tret directament de l'argumentari república, Putin ha qüestionat: "Vostès tenen problemes a les fronteres amb la immigració, problemes amb el deute nacional de més de 33 bilions de dòlars... I no tenen res millor a fer?(...) No seria millor negociar amb Rússia per arribar a un acord?".

Entre riures i bromes: Nord Stream 

"Qui va fer esclatar el (gasoducte) Nord Stream?", ha preguntat Carlson a Putin, qui s'ha limitat a respondre: "Vostès, és clar". Entre riures Carlson ha respost: "Jo aquell dia vaig estar molt ocupat, jo no vaig volar el Nord Stream". En aquest ambient distès ha continuat la conversa sobre un dels episodis més tensos de la invasió a Ucraïna fins ara. "Tu pots tenir una coartada, però la CIA no en té" ha sentenciat Putin. El periodista ultradretà ha arribat a repreguntar al líder del Kremlin: "Per què Rússia no presenta proves de la culpabilitat dels EUA en la destrucció del Nord Stream per guanyar la guerra de propaganda?". Putin s'ha limitat a apuntar: "És molt difícil derrotar els EUA en una guerra de propaganda: vostès controlen tots els mitjans de comunicació del món. No obtindrem resultats, el món sencer ja té clar el que va passar".

Ni Polònia, ni els països bàltics

En l'entrevista, Putin ha sostingut que el Kremlin no té intenció d'envair Polònia o els països bàltics. És a dir, que no està en la seva agenda una operació especial a Varsòvia, Riga, Vilnius i Tallín com a passat a Ucraïna. "L'OTAN està intentant intimidar i espantar la seva pròpia població amb una inexistent amenaça russa (...) No tenim gens d'interès a atacar Polònia, Letònia o el país veí que sigui cap", ha apuntat i ha afegit entre rialles: "No pots triar els teus veïns igual que no pots triar els teus familiars". Malgrat tot, tirant d'hemeroteca, fa dos anys el Kremlin també negava cap intenció d'envair Ucraïna. 

Floretes a Donald Trump i Elon Musk 

No tot allò relacionat amb els Estats Units ha estat objecte de crítica per part de Putin. El president rus ha elogiat l'expresident Donald Trump, amb qui afirma que va mantenir una bona relació. "Hem rebut nombrosos insults i calúmnies de diverses generacions de polítics [dels EUA]. El senyor Trump va suposar una refrescant ruptura. És molt popular a Rússia, encara que potser això no li serveix de res".

A més, també ha elogiat Elon Musk, qui també s'ha erigit en una figura destacada en els espais d'extrema dreta estatunidencs. "Crec que Elon Musk és imparable, farà el que consideri necessari. No obstant això, han de trobar una base comuna amb ell, buscar maneres de persuadir-ho. Crec que és una persona intel·ligent, veritablement. Així que necessitaran arribar a un acord amb ell, perquè aquest procés necessita ser formalitzat i subjecte a certes regles", ha declarat. 

Mentre Putin elogiava Trump i Musk, Carlson, qui ha mantingut un to amigable amb el líder del Kremlin ha pres forces per carregar contra Volodímir Zelenski. El periodista d'extrema dreta s'ha referit al president d'Ucraïna, com a "proxeneta ucraïnès" i "com una rata".  

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!