La Casa Blanca ha confirmat aquest divendres que ha aturat "per complet" l'ajuda militar que els Estats Units proporcionava a Ucraïna, a conseqüència d'una falta d'acord en el Congrés per continuar donant suport a aquest país per fer front a la invasió russa. Un dels portaveus de la Casa Blanca, John Kirby, ha anunciat en roda de premsa que "l'ajuda que estàvem proporcionant fins ara s'ha detingut per complet". El futur de l'ajuda que els Estats Units aportava a Ucraïna es decideix al Congrés, on els demòcrates tenen el control del Senat i els republicans de la Cambra Baixa. El president estatunidenc, Joe Biden, ha demanat al Congrés que aprovi una ajuda addicional de 55.586 milions d'euros per a Ucraïna. La resposta de l'oposició republicana ha estat advertir que només aprovarà aquest nou paquet si els demòcrates obren la porta a implementar una sèrie de mesures a la frontera entre els Estats Units i Mèxic.

Atacs de Rússia amb míssils balístics

El portaveu de la Casa Blanca ha insistit als republicans en la necessitat d'aprovar ajuda per a Ucraïna, sobretot després que els EUA hagi conclòs que Rússia ha estat utilitzant míssils balístics nord-coreans en alguns dels seus últims atacs contra Ucraïna. "Els atacs que estan duent a terme els russos només estan augmentant. I ara estan utilitzant míssils balístics nord-coreans per a dur a terme aquests atacs", ha subratllat Kirby. Segons ha relatat, Rússia va disparar almenys un d'aquests míssils balístics cap a Ucraïna el passat 30 de desembre, i també múltiples míssils balístics nord-coreans el 2 de gener com a part d'un altre atac contra les infraestructures d'Ucraïna.

Aquests míssils van formar part dels bombardejos amb míssils i drons que Rússia va perpetrar contra Ucraïna en els últims dies de 2023 i principis d'enguany, en el que va ser l'atac més gran des de l'inici de la guerra, el febrer de 2022. Els Estats Units, el proveïdor més gran d'ajuda militar a Ucraïna, ha lliurat a aquest país 44.200 milions de dòlars en ajuda militar a Kíiv des de l'inici de la guerra, segons dades del Departament d'Estat. 

Congelació de la guerra

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha afirmat que si la guerra de Rússia contra el seu país es transforma en un conflicte congelat això permetrà a Moscou reclutar a una nova generació de joves russos perquè morin com a "carn de canó" si els combats es reprenen. En una roda de premsa a Letònia juntament amb el seu homòleg Edgars Rinkēvičs, Zelenski ha assenyalat que les guerres acaben, mentre que "els conflictes congelats no tenen final".  Una situació en la qual es paralitza la guerra, sense arribar a resoldre's, permetria a Rússia alimentar a la seva població amb narratives i desinformació que justifiquessin reprendre de nou els combats més endavant. "Hem d'evitar que Rússia torni a ser poderosa", ha advertit Zelenski a Riga.