El Ministeri per a Situacions d'Emergència de Rússia ha elevat avui a 28 els morts en l'atac perpetrat dissabte per l'artilleria ucraïnesa contra una fleca a l'annexionada regió oriental de Lugansk. "Els efectius d'Emergències van salvar deu persones. Lamentablement, 28 persones, inclòs un nen, han mort", assenyala el comunicat oficial. Entre els morts figuren 18 homes, 9 dones i un nen, a la qual cosa cal sumar quatre ferits greus que es troben en cures intensives.

L'edifici de dues plantes situat a la ciutat de Lisichansk, habitada per unes 100.000 abans del començament de la guerra, es va esfondrar suposadament com a conseqüència de l'impacte d'un projectil enemic. Les tasques de rescat van transcórrer al llarg de tota la nit i continuaran durant la jornada de diumenge, ja que els efectius d'emergència només han revisat un 65 % de la runa de l'edifici. El líder de la república popular de Lugansk, Leonid Pasechnik, ha assegurat en un primer moment que desenes de persones podrien haver resultat atrapades a l'edifici. Pasechnik, que va declarar diumenge dia de dol en la república, va denunciar dissabte un atac massiu contra la ciutat, sota control de l'exèrcit rus des de juliol de 2022.

Rússia exigeix una condemna de l'atac

La portaveu del Ministeri d'Exteriors de Rússia, María Zajárova, ha exigit les organitzacions internacionals una "condemna incondicional" de l'atac ucraïnès. Zajárova ha agregat que el bombardeig comès, segons dades preliminars, amb armament occidental, representava l'"agraïment" ucraïnès per la "generosa" assistència de 50.000 milions d'euros aprovada aquesta setmana per la Unió Europea.

A mitjans de gener, un atac similar va deixar una trentena de civils morts i una vintena de ferits en un mercat de la capital de Donetsk. A la ciutat de Lisichansk vivien 100.000 persones abans de la invasió russa en territori ucraïnès l'any 2022. Des d'aleshores, és sota control de l'exèrcit rus.

Desbloqueig d'ajuda militar europea

Ucraïna confia que el desbloqueig de l'ajuda militar europea li permeti recuperar la iniciativa i contenir l'ofensiva hivernal russa, per a la qual cosa també es proposa de revisar la seva tàctica en el camp de batalla. "És necessari incrementar el subministrament de determinats tipus d'armes", ha declarat avui a la televisió pública Mijailo Podoliak, assessor de la presidència ucraïnesa.

Va destacar que per vèncer Rússia és necessari "el suport econòmic conjunt dels països d'Europa". "No es pot combatre a Rússia amb quantitats, cal combatre amb qualitat", va assenyalar. Per la seva part, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va celebrar en el seu habitual discurs diari l'aprovació per part de la UE del paquet de 50.000 milions d'euros d'ajuda fins a 2027, però va assenyalar que "els primers dos lliuraments requeriran una quantitat major: 18.000 milions d'euros a l'any".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!