La intel·ligència dels EUA ha apuntat ara a un grup proucraïnès pel sabotatge del Nord Stream, després que fa un mes un premi Pulitzer acusés directament els Estats Units de sabotejar els gasoductes. "Noves dades d'intel·ligència revisades per funcionaris nord-americans suggereixen que un grup proucraïnès va portar a terme l'atac contra els gasoductes Nord Stream l'any passat", ha assegurat aquest dimarts el New York Times. Tot i això, els funcionaris consultats deixen clar que no hi ha proves que el president Volodímir Zelenski o els seus col·laboradors més pròxims estiguessin involucrats en l'operació.

Encara falten moltes coses per conèixer sobre els suposats responsables i la seva filiació, però la informació dels serveis d'intel·ligència indica que eren contraris a Vladímir Putin. El que es desconeix és la identitat dels integrants del grup proucraïnès o qui va ordenar el pagament de l'operació, fins al punt que els funcionaris insisteixen en el fet que no hi ha conclusions clares sobre l'afer — "deixant oberta la possibilitat que l'operació pogués haver sigut realitzada extraoficialment per una força delegada amb connexions amb el govern ucraïnès o els seus serveis de seguretat".

Els EUA, exculpats; Rússia, també

El més important és que Washington ha descartat que agents nord-americans o britànics estiguessin involucrades, tot assenyalant que es va tractar d'ucraïnesos. És a dir, els EUA quedarien exculpats... i Rússia, també. Però és veritat que Moscou va acusar els països "anglosaxons" d'estar-hi als darrere, fent referència a l'oposició nord-americana al projecte — ja que suposadament genera dependència europea del gas rus. Una versió dels fets que es va veure reforçada per la història que va explicar el periodista Seymour Hersh (guanyador del premi Pulitzer l'any 1970), segons el qual els responsables de l'atac contra els gasoductes van ser bussos de la Marina nord-americana. Ucraïnesos, nord-americans, britànics, russos... la situació continua sense aclarir-se.

Cal recordar que va ser durant el setembre del 2022 quan uns atacs contra dos gasoductes Nord Stream van causar dues fugues en cadascun d'ells, tot i que no estaven en servei. Dues de les fugues s'ubicaven en la zona danesa, mentre que les altres dues se situaven en la zona sueca — sempre, en aigües internacionals. Sigui com sigui, les tres principals fugues es van donar per acabades a principis del mes d'octubre. Per a la quarta fuga i més petita va ser necessari esperar alguns dies més.