Les tropes russes estan maquinant alguna cosa. L'objectiu és acorralar les tropes ucraïneses a la regió del Donbass, mentre que Moscou continua enviant més tropes addicionals per a una ofensiva esperada en les pròximes setmanes, potser apuntant a la regió de Lugansk. Setmanes d'intensos combats han continuat a la ciutat de Bakhmut i les localitats de Soledar i Vuhledar, segons ha exposat l'oficina presidencial d'Ucraïna.

"Les batalles per la regió s'estan intensificant", ha dit Pavlo Kirilenko, governador de Donetsk, en declaracions a la televisió. "Els russos estan posant en marxa noves unitats a la batalla i erradicant pobles i municipis". Les tropes russes estan ubicades a la regió de Donetsk, que juntament amb la veïna Lugansk formen la regió del Donbass.

Precisament a Lugansk, el governador Serhiy Haidai, ha dit que els bombardejos havien disminuït perquè "els russos han estat estalviant municions per a una ofensiva a gran escala". Parlant amb el mitjà de notícies Vot Tak, ha dit que "cada vegada més" reservistes russos es dirigien cap a Lugansk, després que els informes de Moscou asseguraven que estaven acumulant tancs i personal a la regió de Lugansk en els últims mesos. "Probablement, necessiten uns 10 dies per tal de reunir les reserves", ha exposat el mateix Haidai. Per tant, tot plegat podria comportar que estiguessin preparant una ofensiva durant la segona quinzena de febrer. 

Les advertències van arribar quan el secretari general de l'ONU, António Guterres, ha dit que "les perspectives de pau continuen disminuint. Les possibilitats d'una gran escala i continua augmentant el vessament de sang". "Em temo que el món no està caminant somnàmbul cap a una guerra més amplia. Em temo que ho està fent amb els ulls ben oberts". 

Personal mèdic per tractar els soldats russos ferits i els plans de Putin

Ucraïna també ha informat de manera recent de l'arribada de reforços mèdics de Rússia per intentar tractar el personal militar ferit a la regió de Lugansk ocupat, fet que dona encara més validesa a les avaluacions, fins i tot de l'Institut de la Guerra, que les tropes russes s'estan preparant per a una ofensiva renovada a Lugansk. 

En aquest sentit, la incertesa és màxima. El que està clar és que tant Moscou com Kíiv tenen molt present la commemoració d'un any de guerra. Un moment que es produirà el pròxim 24 de febrer. I aquesta precisament podria ser una data assenyalada al calendari per posar en marxa una nova gran ofensiva perquè Rússia pogués celebrar alguna victòria. L'encara ministre de defensa d'Ucraïna, Oleksii Reznikov ha fet referència a la informació que li haurien passat des dels serveis d'intel·ligència ucraïnesos que, com va avançar ja el Kyiv Post, hi hauria una reorganització de les tropes russes. 

Així, també s'hauria posat sobre la taula que els pròxims mesos seran decisius per al transcurs de la guerra. Així, doncs, l'exèrcit ucraïnès treballa amb la hipòtesi que la gran ofensiva russa es concentrarà en les regions orientals de Lugansk i Donetsk, davant la impossibilitat per part de Rússia de perpetrar nous atacs a la frontera de guerra amb Ucraïna. 

I bé és cert que aquesta hipòtesi està agafant cada vegada més embranzida, el mateix institut que estudia la guerra contempla altres idees. I és que segons l'entitat, encara que al Kremlin estan molt confiats a poder ocupar tot el Donbass en poques setmanes, el preocupa que la filtració de la futura gran ofensiva no hagi provocat el pànic entre les forces ucraïneses, que lluny de posar-se a la defensiva continuen amb els plans de contraofensives limitades.

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, en l'acte de commemoració dels 80 anys de la batalla d'Stalingrad / Efe