La purga contra la corrupció no s'atura a Ucraïna i el president Volodímir Zelenski està decidit a posar fi a aquesta xacra que persegueix el país des de fa dècades. En aquest sentit, el ministre de defensa d'Ucraïna, Oleksí Réznikov, i cara visible de la guerra, està sent pressionat per un escàndol de corrupció i serà reorganitzat a un altre lloc mentre que les forces russes continuen maniobrant per acostar-se a Bakhmut enmig de combats intensos, segons ha anunciat un aliat proper del president Zelenski. 

La posició d'Oleksí Réznikov també s'ha vist amenaçada després que el Ministeri de Defensa va pagar el doble o el triple del preu dels aliments en els supermercats per abastir les tropes al capdavant. 

Diumenge a la nit, David Arakhamia, cap del bloc parlamentari Servent del Poble de Zelenski, ha dit que el Ministeri de Defensa estaria encapçalat per Kirilo Budanov, cap d'intel·ligència militar d'Ucraïna. Reznikov, ha afegit, es convertiria en ministre d'indústries estratègiques, encarregat d'enfortir la cooperació militar-industrial, després d'un dia d'especulacions sobre el futur del ministre de defensa a Kíiv.

“La guerra dicta canvis en la política de personal”, ha dit Arakhamia al seu canal de Telegram. “Els temps i les circumstàncies requereixen enfortiment i reagrupament. Això és el que està passant ara i succeirà en el futur”.

Després de la declaració d'Arakhamia, Reznikov no ha fet cap comentari. Ara bé, abans havia fet roda de premsa on va suggerir que el seu mandat com a ministre de Defensa podria no durar gaire més. “Ningú està a la presidència durant tota la seva vida”, destacava Reznikov diumenge enmig d'especulacions que es veuria obligat a renunciar o ser reorganitzat, i va emfatitzar que el seu lloc com a ministre de defensa “depenia del president Volodímir Zelenski d'Ucraïna a conformitat amb la constitució”.

Ucraïna, país de l'OTAN

El ministre també hauria destacat l'armament que Ucraïna ha obtingut gradualment d'Occident durant l'últim any, des d'artilleria de 155 mm fins a tancs, i va argumentar que “per tant, avui podem dir que som de facto un país de l'OTAN”.

Malgrat tot, Reznikov s'hauria enfrontat a una sèrie de preguntes sobre la corrupció per part dels periodistes ucraïnesos, en un moment en què Zelenski va instituir una nova campanya anticorrupció per demostrar que el país pot estar llest per ingressar a la UE. Els esforços per combatre la corrupció al seu ministeri havien "recarregar-se del tot".

Els plans de Putin per l'aniversari de la guerra

D'aquí a 18 dies, farà un any que va començar la guerra a Ucraïna. Per aquest motiu, es preveu moviment. Una futura ofensiva russa, va predir el ministre, vindria de "dues direccions de la seva prioritat, per intentar trencar la nostra línia de defensa a l'est i el sud", en un intent de capturar tot l'est de Donbass i mantenir un gran pont terrestre entre abans de la guerra. Rússia i Crimea, ocupades des del 2014.

El gran atac probablement estaria programat per coincidir amb el primer aniversari de la guerra, va dir Reznikov, i va afegir que si bé "no tot l'armament occidental arribarà a temps", creia que Ucraïna podria contenir un nou atac.

 

Imatge principal: el ministre de defensa d'Ucraïna, Oleksí Réznikov, durant una roda de premsa / Efe