Confusió encara sobre Soledar, epicentre dels combats més sagnants de la guerra d'Ucraïna en les últimes hores. Ucraïna ha negat l'afirmació de Rússia que les forces del Kremlin hagin capturat la ciutat. Aquest divendres, el Ministeri de Defensa de Rússia ha dit que les seves tropes havien pres el control total de la ciutat minera de sal. Els funcionaris ucraïnesos han negat el reclam rus, suggerint que encara aguantaven i contraatacaven, i el portaveu militar ucraïnès Serhii Cherevatyi va informar sobre "batalles en curs".

L'alegria al bàndol rus era palpable. Si finalment Soledar hagués passat a mans russes, seria la primera victòria en mesos de conflicte. De fet, des de l'estiu Rússia no assolia una victòria a Ucraïna. En aquest sentit, enmig de combats intensos, Rússia assegura controlar ara la ciutat minera de Soledar a la regió de Donbass, coneguda pels seus extensos túnels subterranis i mines de sal, ha dit aquest divendres el ministeri de Defensa de Moscou. Malgrat tot, Ucraïna no va dir res divendres en primera instància.

Un respir per al Kremlin?

Rússia tenia i té moltes ganes de celebrar una victòria. Suposadament, Soledar representaria un avenç per a la moral del Kremlin després de repetits contratemps al camp de batalla i inquietuds a la mateixa Rússia, tot just ara que d'aquí a unes setmanes farà un any que va començar la guerra al país veí.

Els combats a la zona s'han destacat pel paper que han jugat els combatents del grup de mercenaris Wagner, el cap dels quals s'ha convertit en un rostre públic de la guerra de Rússia el darrer mes darrere de les crítiques vocals dels líders militars del Kremlin.

Les semblances entre Solerdar i Verdun

Andriy Yermak, el cap de l'oficina del president d'Ucraïna, hauria comparat la lluita per la ciutat de Soledar amb la batalla més gran i sagnant de la Primera Guerra Mundial. La batalla de Verdun va lliurar-se entre les forces franceses i alemanyes des del febrer al desembre del 1916. El 21 de febrer, quan els alemanys van llançar una ofensiva sobre la ciutat de Verdun, que ocupava una posició vital. Per a França representava un important símbol de la seva capacitat de resistència. 

Més de 600 civils atrapats

Malgrat les notícies i la incertesa, centenars de civils continuen atrapats a Soledar, segons han manifestat les autoritats ucraïneses. Les ciutats ucraïneses n'han informat de manera simultània, assegurant que continuaven els combats sagnants pel control de la ciutat. Pavlo Kirilenko, governador de Donetsk, ha dit a la televisió estatal ucraïnesa que calcula que prop de 559 civils estarien atrapats a Soledar, incloent-hi 15 nens i que no podrien ser evacuats. 

Ucraïna ha posat de manifest, des de fa dies, que les seves tropes estaven “aguantant” mentre continuaven els combats. Durant la setmana, nombroses informacions provinents del grup de mercenaris russos Wagner, havien posat de manifest que les seves tropes havien agafat el control de la ciutat. "La lluita és ferotge a Soledar. Els russos estan movent els seus propis cadàvers", ha destacat la viceministra de Defensa d'Ucraïna, Hanna Maliar. "Rússia està portant a milers de persones a l'escorxador, però nosaltres aguantem".

 

Imatge principal: tropes russes a Soledar / Efe