El president rus, Vladímir Putin, ha proclamat avui la fi del món unipolar fins ara liderat pels Estats Units. A parer seu, l'era d'hegemonia nord-americana "s'ha acabat, malgrat tots els intents de mantenir-la i conservar-la per tots els mitjans. El canvi és un procés natural de la història", ha dit Putin durant el Fòrum Econòmic Internacional de Sant Petersburg, informa Efe. Putin també ha acusat els Estats Units de creure's "l'enviat de Déu" després de clamar victòria després de la caiguda de la Unió Soviètica el 1991. "En clamar victòria en la guerra freda, proclamar-se enviat de Déu a la terra, els EUA no tenen cap obligació, només interessos i, per cert, aquests interessos són sagrats", ha subratllat.

"Res no és etern"

En la seva intervenció, en la qual també va tractar altres temes com l''operació militar especial' a Ucraïna i els seus efectes en l'economia mundial, Putin ha rebutjat el model anglosaxó, declarant que les seves "receptes aquí no funcionen", i ha acusat els líders occidentals d'ignorar els "canvis revolucionaris i tectònics", que considera "irreversibles". "Ells, els EUA, sembla que no s'adonen que en les últimes dècades al planeta s'han format, i cada vegada es fan sentir més, nous i poderosos centres, cada uns dels quals desenvolupen els seus sistemes polítics i institucions públiques, i implementen els seus propis models de creixement econòmic", ha assenyalat. Aquests països tenen dret a defensar i garantir els seus "interessos nacionals", ha defensat. "Creuen que l'hegemonia d'Occident en la política i economia mundial és una constant, és eterna. No hi ha res que sigui etern. Els nostres col·legues no només neguen la realitat, sinó que intenten obstaculitzar la marxa de la història, pensen com al segle passat, són ostatges de les seves pròpies mentides", va subratllar.

"La UE perdrà 400.000 milions"

Per explicar la decadència d'Occident, Putin ha recordat que els EUA han passat de ser un país exportador a una economia importadora, la qual cosa, al seu parer, ha provocat una crisi econòmica global amb la seva irresponsable política financera. Quant a la Unió Europea, el president rus ha considerat que el bloc ha perdut "sobirania política" en cedir la seva autonomia i independència en favor de Washington, i que les sancions contra el Kremlin per la invasió d'Ucraïna faran perdre "més de 400.000 dòlars" a la Unió Europea (UE) el 2023. "Aquest és el preu de les decisions allunyades de la realitat i preses sense sentit comú", ha reblat, per després negar que la guerra a Europa tingui una cosa per veure amb els cataclismes econòmics actuals.

Els objectius a Ucraïna

Quant a la guerra que va esclatar fa 114 dies, Putin ha assegurat que el país que lidera complirà "sense falta" els seus objectius a Ucraïna. El president rus ha assenyalat que la garantia d'això són el "coratge i l'heroisme dels soldats", "la consolidació de la societat russa", així com la comprensió del caràcter "just" de la causa. El mandatari rus ha assegurat a més que Moscou es va veure "obligat" a començar la campanya militar davant dels "riscos i les amenaces" per a Rússia, perquè el país té dret a "defensar la seva seguretat". "La decisió està dirigida a protegir als nostres ciutadans, als habitants de les repúbliques del Donbass, que durant vuit anys van estar sotmesos a un genocidi per part del règim de Kíiv i els neonazis emparats per Occident", ha afirmat. Finalment, Putin ha dit que Occident "no només intentava crear una anti Rússia" en territori d'Ucraïna, sinó que embotia el país amb armes i especialistes militars. "Absolutament ningú no pensava en les persones que viuen en aquests territoris", ha assenyalat.