El gegant rus Gazprom ha anunciat que reduirà a partir d'aquest dijous un 33% la capacitat de subministrament de gas a Europa a través del gasoducte Nord Stream, fins als 67 milions de metres cúbics diaris, amb l'argument que ha hagut d'interrompre el funcionament d'un altre motor d'una turbina de l'empresa alemanya Siemens. "Com que s'ha superat el temps estipulat entre revisions (...), Gazprom atura el funcionament d'un altre motor de turbina de gas Siemens a l'estació compressora Portovaya", a la regió de Leningrad, segons ha assenyalat l'empresa en un comunicat publicat a Telegram. Per això, ha afegit que "la producció diària de Portovaya a partir de les 01.30 hores de Moscou (22.30 GMT) del 16 de juny serà de fins a 67 milions de metres cúbics diaris".

Aquesta situació està trasbalsant la cotització internacional del gas a la Borsa d'Amsterdam, que és la de referència a Europa en aquesta matèria primera. Ahir la cotització es va disparar un 16%, i aquest dimecres un 21,85%. Els futurs per al mes de juliol han pujat dels 83 als 118 euros en dos dies, amb un repunt del 42%.

El consorci rus garantia fa 24 hores encara un subministrament de gas de fins a 100 milions de metres cúbics diaris, però ha baixat ara amb la reducció del 33% de la capacitat de Nord Stream, que transporta l'hidrocarbur rus a través del mar Bàltic a Alemanya, sense passar per Ucraïna. El grup tecnològic i industrial alemany Siemens va anunciar a mitjans de maig la sortida del mercat rus com a resultat de la guerra a Ucraïna i va començar a suspendre les seves operacions i activitats industrials. Segons l'empresa, les sancions internacionals i les possibles contramesures afecten les seves activitats a Rússia, especialment els serveis ferroviaris i de manteniment.

Alemanya va assenyalar ahir que la seguretat d'abastament estava garantida, mentre que avui ha afirmat que veu una "intencionalitat política" a la reducció del 33% del subministrament de gas a través de North Stream. "Tinc la impressió que el que ha passat respon a decisions polítiques, no pas a qüestions tècniques", ha afirmat el ministre d'Economia i el Clima, el verd Robert Habeck. "No hi ha indicacions de risc per a la seguretat de subministrament", ha assenyalat en la roda de premsa diària el portaveu comunitari d'Energia, Tim McPhie.

Reducció a Itàlia
 

En paral·lel, el grup energètic italià ENI ha informat que Gazprom li ha comunicat per a la jornada d'avui una reducció del 15% del volum de gas que rep aquest país, i de moment no s'han notificat els motius de la reducció. Recentment el gegant gasístic rus ja va tallar el gas als Països Baixos, Polònia, Bulgària i Finlàndia, a més de les companyies Ørsted, el principal grup energètic de Dinamarca, i Shell Energy Europe, que subministra gas a Alemanya, perquè es van negar a pagar en rubles pel subministrament de l'hidrocarbur. De l'1 de gener al 15 de juny les exportacions de Gazprom a països no pertanyents a la Comunitat d'Estats Independents (CEI), com els europeus, es van reduir un 28,9% en comparació del mateix període del 2021, fins a 65.600 milions de metres cúbics, segons les dades publicades avui per l'empresa. Mentrestant, les exportacions de gas rus a la Xina "estan creixent" a través del gasoducte Força de Sibèria, segons ha assenyalat a Telegram.