Cues per comprar sucre a Rússia. Molts ja parlen que aquestes cues s'assemblen massa a les que van produir-se en l'era soviètica. La invasió russa a Ucraïna i les sancions amb les quals ha contestat Occident per l'agressió del Kremlin han disparat les alarmes i alguns ja visualitzen l'escassetat de productes o cues interminables per aconseguir productes que es veien a l'URSS. Sacs de sucre i de blat van començar a desaparèixer quan feia només una setmana que havia començat la invasió a Rússia.

"La gent està compartint consells sobre on obtenir sucre. És una bogeria", explicava Viktor Nazarov al The Guardian. La seva àvia li havia demanat d'anar al mercat i comprar reserves. "És trist i divertit. Sembla que fa un mes tot estava bé i ara tornem als 90, comprant productes perquè tenim por que s'acabin". Després d'una hora i mitja de cua, només va poder comprar cinc quilos de sucre. 

Però les xarxes socials van plenes de vídeos amb gent intentant comprar sucre i barallant-se per aconseguir-ne alguns paquets. Llargues esperes per poder comprar productes bàsics, però és que ni tan sols arriben a les prestatgeries. Els funcionaris s'han limitat a dir que l'escassetat forma part d'una crisi artificial. "El que està passant amb el sucre té com a objectiu crear un clima de pànic a la societat", constataven des del govern de la regió russa d'Omsk. 

Rússia podria tornar a l'URSS?

Malgrat tots els comentaris i la guerra de la informació que pugui entrar en suspensió, aquesta escassetat és una primera mostra del que serà un any difícil a Rússia, marcat per les possibles dificultats econòmiques, alta inflació i aïllament sense precedents. "Crec que estem tornant  a l'URSS", explicava al mateix diari Elina Ribakova, economista i cap de l'Institut de Finances Internacionals. Sense anar més lluny, creu que el govern encara es tancarà més. "No ho veig com una cosa temporal per després tornar a una democràcia liberal i la reintegració al món, a no ser que hi hagi un canvi de govern". 

La cosa podria anar a més. A mesura que ha anat avançant la guerra a Ucraïna, les botigues de les grans ciutats han informat de l'escassetat de productes essencials, com els tampons, tal com assenyala el mateix diari. Però també detergents, roba o pasta de dents, que s'han disparat de preu a mesura que el valor del ruble va caient. El preu dels productes bàsics també ha pujat, tanmateix, el govern ha culpat les compres de pànic i als especuladors, dient que té una oferta suficient per satisfer la demanda. 

A més dels aliments, també falten alguns medicaments. El més preocupant és la insulina, que ha desaparegut de les farmàcies. Algunes enquestes, segons recull el portal Svoboda, constaten que els metges russos s'enfronten a una escassetat de més de 80 medicaments a les farmàcies. Les autoritats russes insisteixen que no és així i han culpat als compradors presos pel pànic. I, per altra banda, han assegurat que les companyies occidentals no limitaran els enviaments de medicaments essencials a Rússia. 

Tot i això, a mesura que l'economia Rússia es contrau, s'espera que la inflació es dispari fins a un 20%, segons constata el mateix diari. I això, vol dir, segons constata Ribakova "pobresa, pobresa i pobresa". "La gent estava ocupada només en sobreviure. Aconseguir medicaments bàsics, aliments, sobreviure amb pensions mínimes... la gent està arribant molt prima a aquesta crisi. No tenen estalvis. Abans, gairebé no sobrevivien, ara es passen el dia fent cua".

Per altra banda, molts russos també s'han vist afectats pel tancament d'empreses estrangeres com Ikea, McDonalds o grans marques de roba. Però fins i tot les fàbriques locals podrien haver aturat de manera provisional la seva producció, segons destaca el The Guardian. Potser encara és d'hora per preveure què podria passar, el que està clar, però, és que la invasió russa a Ucraïna podria haver desencadenat una Rússia més tancada amb la possibilitat d'esdevenir un estat pària.

 

Imatge principal: La gent passa per davant de cartells que representen la bandera russa i la lletra Z amb un hashtag que diu "Estem junts" a Kronstadt, als afores de Sant Petersburg / Efe