El president de Rússia, Vladímir Putin, ha llançat una important advertència en les últimes hores: les Forces Armades russes atacaran nous objectius si Occident subministra a Ucraïna míssils de llarg abast. "Si arriben a subministrar-los, traurem les conclusions apropiades i utilitzarem les nostres armes, que no ens en falten, per atacar aquells objectius que fins ara no hem atacat", ha assenyalat en una entrevista amb el Primer Canal de la televisió pública russa.

Sense canvi d'equilibri

Putin ha amenaçat d'aquesta manera després que la Casa Blanca anunciés oficialment un nou paquet d'ajuda militar a Ucraïna per valor de 700 milions de dòlars, que inclou llançadores múltiples de míssils HIMARS amb un abast de fins a 70 quilòmetres. Els EUA van prendre aquesta decisió després que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, prometés no fer-los servir contra territori rus. Fins aleshores, s'havien negat a fer aquest lliurament. Dilluns passat, el president Joe Biden defensava no enviar míssils de llarg abast a Ucraïna capaços d'arribar a territori rus, tal com li havien demanat les autoritats ucraïneses. Preguntat per aquesta qüestió, responia que no enviarà "sistemes de míssils que puguin arribar a Rússia".

En aquest sentit, Putin assegura que la decisió nord-americana no canviarà fonamentalment l'equilibri de poders al terreny, ja que Rússia creu que el subministrament d'armes per part dels EUA i altres països a Ucraïna serveix per recuperar les pèrdues en armes que ha patit Kíiv durant les hostilitats. "No hi ha res nou aquí. En primer lloc, aquests sistemes de coets de llançament múltiple, al cap i a la fi, ja estan al servei del Exèrcit ucraïnès, (són) sistemes Grad, Smerch, Uragán soviètics, de fabricació russa similars", ha assenyalat en l'entrevista.

Enviament britànic

"El que veiem, escoltem, sabem, no té res a veure amb la confiança en el règim ucraïnès o la desconfiança (davant d'un possible atac contra territori rus), depèn del tipus de míssils que subministrin els nord-americans", ha recalcat, afegint que "el que escoltem avui i el que entenem és que són míssils que volen exactament entre 45 i 70 quilòmetres, depenent del tipus de míssil", quelcom que ja passa amb les armes de les quals disposa actualment Kíiv, segons defensa Putin.

Dijous, el govern britànic també va anunciar el seu enviament de sistemes de coets de llançament múltiple de llarg abast a Ucraïna, amb l'objectiu d'augmentar la protecció de les tropes ucraïneses dels atacs de Rússia, El secretari de Defensa britànic, Ben Wallace, assegurava que significarà "un impuls significatiu en la capacitat de les forces ucraïneses".

"Com si fossin nous"

D'altra banda, el cap del Kremlin defensa que, en el moment de l'inici de l'"operació militar especial" russa a Ucraïna, aproximadament 515 d'aquests sistemes ja formaven part del material bèl·lic de l'Exèrcit ucraïnès i d'ells 380 van ser destruïts. "Una part ha estat restaurada (...) i entenem que tenen al voltant de 360 en les existències", agrega Putin, que asegura també que les defenses aèries russes "trenquen" els drons estrangers d'atac subministrats a Ucraïna com si fossin "nous". "És sabut que n'hi ha diversos tipus. En primer lloc, aquests són drons d'atac. S'han utilitzat des del principi. Tanmateix, només es fan servir de manera efectiva on no hi ha defenses aèries en el camp de batalla", ha subratllat.