Rússia ha tornat a bombardejar Kíiv, segons ha informat el seu alcalde Vitali Klichko via Telegram. "Diverses explosions als districtes de Darnytsky i Dniprovsky de la ciutat. Els serveis estan apagant l'incendi", ha comunicat. Paral·lelament, l'estat major de l'exèrcit ucraïnès ha fet una publicació a Facebook en relació amb els nous bombardejos sobre la capital ucraïnesa. "L'agressor continua llançant míssils i realitzant atacs aeris contra la infraestructura militar i civil del nostre país, especialment a Kíev". Però les advertències d'atacs aeris han sonat a moltes altres ciutats del país durant la nit de dissabte a diumenge.

A finals de març, les tropes russes van retirar-se de la rodalia de Kíiv, però d'aleshores ençà Rússia ha bombardejat la capital en diverses ocasions. De fet, les bombes russes van caure sobre Kíiv el darrer 28 d'abril, justament quan el secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, visitava la ciutat. Segons el president d'Ucraïna, Volodimyr Zelenski, "cinc míssils" van caure sobre Kíiv.

Combats pel control total de Severodonetsk

Al cor de Severodonetsk (Lugansk), ciutat estratègica a l'est d'Ucraïna, s'estan produint "combats de carrer" en un moment en què les forces russes estan exercint tot el seu pes sobre el territori del Donbass per apoderar-se'n.  En aquest context, les forces ucraïneses estan responent a les forces russes a Severodonetsk (Lugansk), punt clau de l'ofensiva russa al Donbass. Segons l'alcalde de Severodonetsk, Olexandre Striuk, l'exèrcit ucraïnès intenta "restablir el control total" de la ciutat en els combats contra les forces russes. "La situació a Severodonetsk, on continuen els combats de carrer, segueix sent extremadament difícil", ha indicat el president ucraïnès Volodímir Zelenski en un vídeo publicat diumenge a la matinada, en què lamenta els "atacs aeris, l'artilleria i el foc constant de míssils".

D'altra banda, a l'oblast de Lugansk, on se situa Severodonetsk, s'han notificat almenys 11 civils morts. Lugansk es troba a prop de la regió de Donetsk i la meridional ciutat de Mykolaiv.

Ucraïna alenteix el progrés rus al Donbass

Fins ara, l'exèrcit rus avançava a un ritme lent, però constant, tot corregint els errors que els havien frenat durant la primera fase de la guerra. Fins aquest divendres, tot feia pensar que s'havien apoderat de bona part de Severodonetsk.

Però, aquest dissabte al matí, la situació ha canviat considerablement. Les tropes ucraïneses han aconseguit contraatacar amb èxit i recuperar part de la ciutat industrial de Severodonetsk. Segons Serhiy Gaidai, governador de la regió de Lugansk, on es troba la ciutat oriental, Severodonetsk està dividida per la meitat entre les forces ucraïneses i russes.

Així doncs, la progressió dels invasors s'ha alentit dràsticament a Severodonets a causa dels combats de carrer que s'estan vivint, on l'exèrcit ucraïnès té més capacitat de maniobra. I és que mentre Rússia és letal per via aèria, sobre el terreny Ucraïna té capacitat per respondre amb èxit les escomeses russes.