Israel ha aconseguit esberlar la històrica hostilitat del món àrab contra la mateixa existència del país, amb l'acord d'ahir amb els Emirats Àrabs. L'obertura de relacions diplomàtiques se suma al de l'any 1979 amb Egipte, després de la Guerra del Yom Kippur, i el del 1994 amb Jordània, amb els acords de Wadi Araba. Quin serà el següent país àrab a reconèixer Israel?

Tot indica que serà Oman, segons apunten mitjans israelians, perquè ha donat suport públic a l'obertura de relacions entre el país hebreu i els Emirats Àrabs. Un portaveu del ministeri d'Exteriors d'Oman ha dit que esperen que l'acord "contribueixi a aconseguir una pau completa, justa i duradora al Pròxim Orient, per tal que serveixi a les aspiracions dels pobles de la regió". La frase s'ha interpretat en medis diplomàtics com un indici que Oman està estudiant fer el mateix pas, accelerat pel temor creixent que desperta al Golf Pèrsic l'Iran xiïta.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va visitar Oman el 2018, en el que va ser el primer viatge d’un líder israelià en més de dues dècades, i es va veure llavors com un signe de presa de contacte entre Israel i el món àrab sunnita. La fotografia principal il·lustra aquesta trobada, amb l'entrevista que va mantenir amb el soldà Qabus ibn Said Al Said.

També s'especula que Bahrain pot obrir relacions amb Israel, i en medis diplomàtics s'apunta que hi ha converses avançades en aquest sentit. El govern d'aquest país també ha celebrat l'acord amb els Emirats Àrabs, amb l'argument que és "un pas històric que contribuirà a reforçar l'estabilitat i la pau a la regió".

Oman és el gran estat al sud dels Emirats Àrabs, mentre que Bahrain és una illa connectada a per terra a Aràbia, i comparteix frontera marítima amb l'Iran.

A canvi del reconeixement d'Israel, Netanyahu ha suspès temporalment l'annexió dels assentaments jueus de Cisjordània (Judea i Samària) a sobirania israeliana. I ningú no s'amaga que els països del Golf Pèrsic mostren interès en el suport militar israelià en el cas d'una hipotètica agressió iraniana, que no descarten.