Israel i els Emirats Àrabs han arribat a un acord històric, propiciat pels Estats Units, pel qual el país àrab reconeix Israel i a canvi Benjamin Netanyahu temporalment no aplicarà el pla d'annexió de les comunitats jueves de Cisjordània (Judea i Samària). L'establiment de relacions diplomàtiques entre Israel i els Emirats Àrabs implica un canvi geoestratègic molt important al Pròxim Orient, perquè aquest país àrab té frontera marítima amb l'Iran, el gran enemic del país hebreu, a través del golf Pèrsic.

El canvi insinua també que la qüestió palestina passa a ser una qüestió secundària per als països del golf, davant l'amenaça creixent que veuen en l'Iran xiïta, i en això coincideixen estratègicament amb Israel, que reforça així la seva influència a la zona. Els moviments s'han precipitat també perquè la Xina està incrementant des de fa mesos els acords amb l'Iran, i això ha acabat de decidir la recomposició geopolítica.

Fins ara els països del golf Pèrsic no reconeixien Israel, que, pel que fa als països àrabs, només havia aconseguit tractats amb Egipte el 1979, i amb Jordània el 1994. El nou acord ja ha rebut precisament el suport explícit d'Egipte, a través d'un tuit del president del país, Abdel Fattah al-Sisi.

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha presentat aquesta tarda l'acord amb un text conjunt amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el xeic Mohammed bin Ziad. I ho ha comentat a la xarxa amb Netanyahu. "Gran avenç avui. Històric acord de pau entre dos grans amics nostres: Israel i els Emirats Àrabs Units", ha indicat Trump. "Un dia històric", ha respost Netanyahu en hebreu.

En les properes setmanes, delegacions d’Israel i dels Emirats Àrabs Units es reuniran per signar acords bilaterals sobre inversions, turisme, vols directes, seguretat, telecomunicacions, tecnologia, energia, salut, cultura, medi ambient, i l'establiment d’ambaixades recíproques. També se sumaran als EUA per llançar una "Agenda estratègica per al Pròxim Orient", segons la declaració conjunta.

"Hi ha una perspectiva similar sobre les amenaces i oportunitats a la regió, així com un compromís compartit per promoure l'estabilitat mitjançant un compromís diplomàtic, una major integració econòmica i una seguretat més propera", segons afirma la declaració conjunta.

"El primer ministre Benjamin Netanyahu manté una conversa telefònica a la seva oficina amb el president dels Estats Units, Donald Trump, i l'hereu dels Emirats Àrabs Units, el xeic Muhammad bin Ziad", indica el tuit.

Els molestos per l'acord són els dirigents palestins i els jueus que viuen en assentaments a Cisjordània (Judea i Samària) i que esperaven passar finalment a sobirania israeliana. 

L'Autoritat Palestina de Mahmud Abbas ha titllat de "traició" a la seva causa l'acord "de normalització" de les relacions entre Israel i els Emirats Àrabs, i ha demanat una reunió urgent de la Lliga Àrab per denunciar-lo. No es gens previsible que la petició prosperi. Al contrari, a mitjà termini més països àrabs poden reconèixer Israel, i establir-hi relacions, seguint la via oberta pels Emirats Àrabs.

I el cap del Consell Regional de Beit El (Judea i Samària), Shai Alon, també ha acusat Netanyahu de trair-los."Ens han enganyat. El nostre futur és a Judea i Samària i en una decisió valenta que han de prendre els nostres líders, no en els acords que es signin avui i que no significaran res demà", ha indicat molt decebut. 

Netanyahu ha subratllat aquest vespre que la decisió de paralitzar el pla d'annexió és temporal. "L'aplicació de la sobirania sobre Judea i Samaria està sobre la taula, no s'ha anul·lat", ha indicat.