La Unió Europea està intentant imposar un preu màxim al gas rus, però continua endavant amb els impostos extraordinaris sobre els guanys "excedents" de les companyies energètiques, segons un document filtrat que es fa ressò el diari britànic The Guardian. El projecte de reglament sobre "l'eina d'emergència elèctrica" no conté un límit de preu per al gas rus ni per al gas importat, després que els estats membres no poguessin posar-se d'acord sobre les restriccions la setmana passada. S'espera que la UE imposi impostos extraordinaris sobre els alts guanys de les empreses de combustibles fòssils, amb un topall separat sobre els ingressos dels productors de l'electricitat amb baixes emissions de carboni. 

S'espera que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, publiqui en pla d'Europa per fer front a l'augment dels preus de l'electricitat quan pronunciï el seu discurs anual sobre l'estat de la unió aquest dimecres. El text final que destaca el diari britànic encara podria canviar, però el que ha vist la llum fins ara, deixa entreveure dubtes sobre el suport dels Estats membres de la UE per a l'opció de posar límit al gas rus, com a resposta. 

Països que estan en contra de limitar els preus del gas

Els Estats membres de la UE que importen grans quantitats de gas de Rússia, inclosos Hongria, Eslovàquia i Àustria, s'han pronunciat en contra d'un límit al gas rus perquè temen que el Kremlin aturi tots els fluxos de gas, enfonsant els seus països a una recessió. El president rus, Vladímir Putin, ja ha amenaçat d'aturar les exportacions d'energia a Europa si s'acorda aquest pla.

Prop d'una dotzena de països, inclosos França i Polònia, voldrien imposar un límit de preu a tot el gas importat, cosa que veuen com una manera millor de frenar l'augment dels preus. La Comissió no està entusiasmada amb aquesta idea, perquè tem que la UE perdi davant països disposats a pagar més al mercat altament competitiu del gas natural liquat.

Els Països Baixos i Dinamarca desconfien de qualsevol límit de preus, mentre que Alemanya tem que un límit de preus al gas rus generi divisions.

Què passa si els Estats membres no es posen d'acord?

Amb els estats membres dividits, la Comissió, que és responsable de redactar les propostes legals de la UE, cerca mesures que uneixin els 27 membres. Els governs de la UE, majoritàriament, donen suport a limitar el preu de l'electricitat de fonts baixes en carboni, com les energies renovables o l'energia nuclear, i reciclar aquests fons per a llars i empreses vulnerables.

Les companyies de petroli i gas s'enfrontaran a un impost sobre els guanys inesperats per separat, descrit com una “contribució solidària”. Al document filtrat, la comissió estima que hi haurà un augment de cinc vegades en els guanys de les companyies de petroli, gas i carbó el 2022. Aquests guanys "excedents" i "inesperats" no resulten de cap elecció econòmica o d'inversió, afirma la comissió, sinó “desenvolupaments impredictibles als mercats energètics després de la guerra il·legal en curs a Ucraïna”. Al text, ressalta el diari, no es proposa cap taxa per a l'impost sobre els guanys extraordinaris.

 

Imatge principal: presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen / Europa Press