La gestió dels refugiats és un problema enquistat que fa temps que s'arrossega. Ara, però, la UE podria haver arribat a un principi d'acord. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que entre els 27 països que formen part de la Unió hi hauria la voluntat d'arribar a un acord per fixar una posició respecte al reglament de gestió de crisis. Així ho ha avançat eldiario.es, que destaca al mateix temps que hi ha posicions oposades d'alguns governs davant els parlamentaris. 

Tot plegat arriba després de la visita d'urgència de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, a Lampedusa, fa uns dies, després de l'arribada de 10.000 migrants en tres dies i rebre una invitació formal de la primera ministra italiana, Giorgia Meloni.

L'acord no semblava sòlid, però en 24 hores hi ha hagut algun gir de guió. En aquest sentit, tot podria ser conseqüència de la reunió dels ministres de l'Interior, el canceller alemany, Olaf Scholz, podria haver canviat de rumb en ordenar al seu govern, desbloquejar el pacte migratori, segons detalla eldiario.es citant diaris alemanys. Aquesta decisió hauria accelerat les negociacions. Espanya, com que és la presidenta del Consell de la UE, li toca pilotar les reunions. 

Què suposaria aquest acord?

Segons sembla, establir una posició respecte al reglament de gestió de crisi permetria, a més, continuar avançant, en els altres quatre expedients del Pacte Migratori, que estaven ja en fase de negociació amb la Comissió i l'Eurocambra, però els parlamentaris es van plantar i van paralitzar les converses fins que els 27 estats membres van desbloquejar el que quedava pendent, destaca el mateix diari. 

I és que l'arribada permanent de refugiats i l'augment de les sol·licituds d'asil, han provocat tensió entre els mateixos països. Meloni ha demanat ajuda en diverses ocasions als socis europeus i demanant endurir les mesures contra la immigració. 

Von der Leyen va anunciar a Lampedusa un programa, que constava de deu compromisos, entre els quals hi ha un mecanisme de solidaritat perquè altres països europeus transfereixin migrants arribats a Lampedusa fora d'Itàlia, actualitzar la legislació europea contra el tràfic de persones i definir nous corredors humanitaris legals i segurs.

Paral·lelament, Meloni va anunciar un paquet de mesures per dissuadir els migrants que tractin d'arribar de forma irregular a Itàlia, entre elles, ampliar fins als 18 mesos, el màxim que permet la llei, el període d'internament als centres de detenció de les persones que esperen la repatriació.