L'exanalista de la CIA Edward Snowden ha passat a ser un ciutadà rus en les darreres hores. Així s'afirma en un decret signat pel mateix president rus, Vladímir Putin, publicat al portal d'informació legal de l'administració pública de Rússia. Snowden, de 39 anys i que va rebre asil polític a Rússia el 2013, figura entre els estrangers que han rebut el passaport rus per decisió del president rus. El decret presidencial precisa que es concedeix la ciutadania a un individu nascut el 21 de juny de 1983 als Estats Units. Des del govern dels Estats Units (EUA) han tornat a exigir la seva extradició després de fer-se públic el decret, el qual es llegeix com un moviment més en el context de la invasió a Ucraïna. 

Snowden fa molt temps que va començar el procés per obtenir la ciutadania russa. Just després dels mesos més durs de la pandèmia, el novembre de 2020, l'exanalista va informar per les xarxes socials que havia començat el procés per fer-se ciutadà rus. Després d'anys residint al país i, en especial, després de la tancada de fronteres generalitzada que va arrossegant la covid, Snowden va assegurar: "Després d'anys separats dels nostres pares, la meva dona i jo no volem que ens separin del nostre fill. Per tant, en aquesta era de pandèmies i fronteres tancades, sol·licitarem la doble ciutadania nord-americana i russa". El fill d'Snowden a l'haver nascut a Rússia  va aconseguir automàticament la ciutadania russa.

L'exanalista de l'Agència Central d'Intel·ligència va fugir dels Estats Units després de revelar el 2013 detalls de programes d'espionatge nord-americà i des de llavors és perseguit per la justícia del seu país natal, que l'ha acusat de violar la llei d'espionatge. Malgrat els anys que porta vivint a Rússia, Snowden ha firmat diverses vegades que la seva voluntat seria poder tornar al seu país, una afirmació que ja va subratllar quan va anunciar que començava aquest tràmit: "La Lindsay i jo continuarem sent nord-americans, educarem el nostre fill amb tots els valors de l'Amèrica que estimem, com la llibertat d'expressió". 

Podria ser mobilitzat? 

Ara que Snowden ja és ciutadà rus es desperten certes incògnites. En especial a llum de l'evolució de la invasió a Ucraïna. Fa només uns dies Putin va anunciar la mobilització militar parcial de la seva població, un fet que implica que certs russos ja allunyats de l'exèrcit regular seran cridats a files per combatre a Ucraïna. 

Podria ser Snowden un d'aquests mobilitzats? El seu advocat Anatoli Kucherena, advocat de Snowden, ha negat que el seu client pugui ser cridat a files en el marc de la mobilització parcial decretada la setmana passada per Putin. "Com que Edward no va servir a l'Exèrcit rus, no té pràctica i experiència militar, no pot ser mobilitzat", va comentar a l'agència Interfax.