🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.


Nacions Unides ha encetat aquest dissabte el projecte 'Gran desafiament d'innovació en intel·ligència artificial (IA)', un programa que té l'objectiu d'identificar i executar solucions generades amb l'ajuda d'aquesta tecnologia per fer front a la crisi climàtica, amb l'enfocament posat sobretot als països en desenvolupament i del sud global, que més pateixen els estralls del canvi climàtic. Aquesta iniciativa arriba de la mà d'una aliança del Comitè Executiu de Tecnologia (TEC) de Nacions Unides per al Canvi Climàtic i Enterprise Neurosystem, una comunitat d'intel·ligència artificial (IA) de codi obert sense fins de lucre. El llançament ha format part d'un acte de la COP28, la conferència mundial sobre el clima que s'està celebrant aquests dies a Dubai.

🟢 Activistes climàtics denuncien la "hipocresia" de la COP28 amb una acció a València | VÍDEO

🔵 La UE pacta la primera llei d'intel·ligència artificial al món

"Estem veient cada vegada més proves que la intel·ligència artificial pot resultar un instrument clau per a abordar el canvi climàtic", ha afirmat el secretari executiu de Canvi Climàtic de l'ONU, Simon Stiell. En aquest sentit, els impulsors del projecte destaquen alguns dels grans avantatges que pot portar l'aplicació de la IA en la gestió de la crisi climàtica, com permetre predir patrons climàtics i fenòmens meteorològics extrems, millorar el rendiment dels cultius, reduir l'ús d'aigua o optimitzar els sistemes d'energia renovable, entre altres possibilitats d'aquesta tecnologia.

La IA, però, també és altament contaminant

Així i tot, la IA no és perfecta i també té una llarga ombra enrere, de perills i incerteses. Els impulsors del projecte en són conscients: entre els problemes i riscos que destaquen està, irònicament, l'impacte ambiental d'aquesta tecnologia, ja que els experts han expressat en reiterades ocasions la seva preocupació pels costos ambientals, la petjada de carboni i les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle que comporta l'ús de la IA. "Si bé som conscients dels desafiaments i riscos associats a la IA, el 'Gran desafiament d'innovació' és un prometedor pas endavant per a aprofitar el poder de la intel·ligència artificial i empoderar als innovadors als països en desenvolupament", conclouen els responsables del projecte sobre la qüestió.

Barbados com a exemple: malalties tropicals i huracans

Un exemple de país greument afectat per la crisi climàtica i que podria beneficiar-se de l'ús de la IA és Barbados, petita illa a l'est del Carib i antiga colònia britànica. La ministra de Barbados Shantal Munro-Knight assenyala que el seu Govern s'associa amb "empreses tecnològiques internacionals per a provar les seves idees a Barbados i d'aquesta forma contribuir al desenvolupament de l'illa". "Algunes idees inclouen l'ús de l'aprenentatge automàtic i la IA per a verificar la presència de malalties tropicals, dissenyar edificis resistents a huracans i planificar inversions en infraestructura", destaca la mandatària en un comunicat emès. Munro-Knight subratlla que la col·laboració, la formació i la transferència de tecnologia són clau per a garantir que la IA contribueixi eficaçment a la mitigació i adaptació al clima dels estats en desenvolupament que pateixen greument la crisi climàtica.