Alemanya s'està prenent el seu temps per pensar però de moment manté bloquejada l'entrega a Ucraïna de tancs Leopard 2, malgrat les pressions de diversos aliats de Kíiv. "La decisió no està presa", deia aquest divendres el ministre de Defensa germànic, Boris Pistorius, en una compareixença durant la reunió del Grup de Contacte per Ucraïna a la base nord-americana de Ramstein (Alemanya). Per la seva banda, l'alt representant de la Unió Europea (UE), Josep Borrell, va assegurar aquest dilluns que Alemanya "no prohibirà l'exportació" de tancs Leopard 2. Després de la reunió de ministres d'Exteriors europeus i en la línia del que havia afirmat la ministra alemanya d'Exteriors, Annalena Baerbock, Borrell va assegurar que Berlín "no bloqueja" la reexportació dels tancs "si algun país que els té desitja fer-ho". "Alemanya no bloqueja. Tots els països que ho vulguin els poden exportar", va insistir l'alt representant, tot valorant el resultat de la reunió a Ramstein de la setmana passada com a "positiu" i "molt important". El que està clar és que els països estan pressionant Alemanya, i la premsa també. El País titula: "Polònia lidera una coalició per pressionar Berlín i donar tancs a Kíiv". En clau política, el protagonista és el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, el qual està fent enfadar els barons del seu partit amb la seva proposta de Pla de Qualitat Institucional.

El País
El País

Imatge de vehicles militars a la portada de l'ABC que afirma que "Els verds pressionen Scholz perquè Alemanya permeti enviar Leopard"; tancs. La coalició de govern alemanya està dividida davant la petició de Polònia d'enviar tancs a Ucraïna mentre que Josep Borrell intenta tranquil·litzar els socis de la Unió Europea assegurant que Alemanya acabarà cedint. En una reunió a Brussel·les aquest dilluns, els ministres d'Exteriors també van acordar destinar 45 milions d'euros a la missió europea a Polònia per entrenar l'exèrcit ucraïnès. "Ucraïna ha de guanyar la guerra", va subratllar l'alt representant després de la trobada.

ABC
ABC

El Mundo assegura que l'estat espanyol podria tenir llestos en només un mes els tancs que reclama Polònia per la guerra d'Ucraïna. Segons el diari, només cal el permís del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i en poc temps estarien preparats per ser entregats. Imatge, un cop més, per a Feijóo, que va prometre aquest dilluns que implantarà el seu pla de "qualitat institucional", que inclou que governin els alcaldes de les llistes més votades, "en els 100 primers dies de la pròxima legislatura", si arriba a la Moncloa. El pla preveu canvis legals perquè governi la llista més votada a les alcaldies, i no fa referència al govern espanyol o a les comunitats autònomes. El pla inclou 60 mesures per "millorar la nostra democràcia i acabar amb el nepotisme, l'opacitat i l'arbitrarietat".

El Mundo
El Mundo

El líder del PP també protagonista de la portada de La Razón, on promet que "blindarà el diàleg PSOE-PP davant els populismes". En la presentació del seu pla de qualitat, va acusar el govern de Sánchez d'erosionar "deliberadament" les "institucions clau per a una convivència social i política ordenada" seguint "un guió que escriuen ens anticonstitucionalismes". Segons Feijóo, Sánchez governa "d'esquena a la sobirania popular i menystenint la divisió de poders". El PP, va dir, "està aquí per rebel·lar-se i demostrar que aquesta no és l'única política possible a Espanya".

La Razón
La Razón

Imatge de dues manifestants ucraïneses a Alemanya demanant que s'enviïn tancs Leopard al seu país a la portada de La Vanguardia. El titular de la jornada és per a Jaume Collboni, que va explicar aquest dilluns que deixa el càrrec i l'acta de regidor per actuar "des de la màxima llibertat" i dedicar-se a la campanya electoral per tornar a l'Ajuntament com a nou alcalde. Segons va dir en roda de premsa, la renúncia a l'acta es farà efectiva el pròxim 1 de febrer. Per tant, està prevista la seva participació "amb normalitat" al plenari d'aquest divendres.

La Vanguardia
La Vanguardia

El Periódico relata que "la pugna PSOE-Podemos bloqueja reformes clau". El diari afirma que les desavinences entre socis del govern espanyol està impedint avançar en la reforma de les pensions i el salari mínim. La imatge és per a les periodistes catalanes, que aquest dilluns van celebrar un acte al Parlament contra el ciberassetjament. El ciberassetjament és una de les formes de violència que més ha crescut en els darrers anys contra les dones periodistes i, segons la Unesco, el 73% de les professionals l’han patit quan les informacions publicades han resultat "incòmodes". Així ho van denunciar aquest dilluns diverses associacions professionals, aplegades en un manifest conjunt que es va fer públic en el decurs d'una jornada al Parlament de Catalunya amb Mònica Terribas, Cristina Puig, Ariadna Oltra, Laia Serra, Marta Corcoy i Magda Gregori. 

El Periódico
El Periódico

"L'enèsim intent", titula El Punt Avui en referència als pressupostos i a l'oferiment del Govern de debatre sobre la B-40 per aconseguir que el PSC voti a favor dels comptes. ERC va presentar aquest dilluns a la tarda esmenes a una moció del PSC que defensa el projecte de la Ronda Nord a la B-40 per facilitar un acord sobre aquesta infraestructura que desencalli la negociació dels comptes: plantegen estudiar "totes les propostes de millora vial possibles", incloent la Ronda Nord, a Terrassa, Sabadell, Castellar del Vallès (Barcelona) i la C-58. La imatge és per Carla Simó, directora d'Alcarràs, que aquest diumenge va triomfar als premis Gaudí.

El Punt Avui
El Punt Avui

Finalment, l'Ara també opta per centrar-se en els pressupostos i en l'apropament d'ERC. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ja va avançar aquest mateix dilluns que ERC presentaria esmenes a la moció amb "voluntat de diàleg" sobre la B-40, que és, segons el Govern, l'únic escull en la negociació dels Pressupostos de la Generalitat. En la moció original, que es votarà el dijous, el PSC insta a "fer efectiu" en el primer trimestre de 2023 el conveni pel qual el Govern finançaria la Ronda Nord entre Terrassa, Sabadell i Castellar del Vallès (Barcelona), i la Generalitat s'encarregaria de la seva execució. Fotografia per al temporal de fred i neu que està arribant a Catalunya, on aquest dimarts a primera hora del matí ja s'han vist les primeres fotografies de nevades febles.

Ara
Ara