Més problemes per a la monarquia britànica. La Policia Metropolitana de Londres ha anunciat aquest dimecres que investigarà la fundació del príncep Carles de Gal·les, hereu de la Reina Isabel II, per suposadament rebre donacions a canvi d'afavorir la concessió de títols i honors. Així, Scotland Yard seguirà la pista de les acusacions que ja s'havien fet públiques per la premsa britànica, que connecten la renúncia de Michael Fawcett, mà dreta de Carles i director de la seva fundació, amb la concessió de distincions reials i la nacionalitat britànica a un multimilionari saudita. Aquesta notícia arriba la mateixa setmana que el germà petit del príncep, Andreu de York, hagi esquivat anar a judici als Estats Units per un cas d'abusos sexuals a una menor d'edat gràcies a arribar a un acord amb la víctima.

Milers a canvi d'un CBE

Les sospites destapades pel rotatiu Sunday Times l'any passat arriben finalment a Scotland Yard. L'empresari i filantrop saudita Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz va rebre el 2016 una de les distincions més altes de l'Ordre de l'Imperi Britànic per part del príncep Carles, un CBE. Segons el mitjà citat, Bin Mahfouz hauria pagat desenes de milers de lliures a uns intermediaris de l'hereu els quals van assegurar que podria aconseguir el títol. L'empresari és un dels donants més importants de l'oenagé del príncep. Per la seva part, la residència oficial de Carles, Clarence House, s'ha limitat a assegurar en un comunicat que "El Príncep de Gal·les no sabia res d'un suposat oferiment d'honors o la ciutadania britànica a canvi de donacions a les seves organitzacions". Segons el Times, Michael Fawcett, director executiu de la Fundació del Príncep -que promou el medi ambient i la cultura-, va dimitir després de conèixer-se la informació. El milionari saudita hauria donat més d'1,5 milions de lliures (1,75 milions d'euros) a ONG vinculades amb la Casa Reial britànica abans de rebre la seva condecoració.

Escàndols

La Policia Metropolitana de Londres no dona l'abast. El reguitzell d'investigacions obertes sobre el govern de Boris Johnson, tant per l'escàndol del 'partygate' com per possibles delictes de suborn, s'acumulen a l'oficina de la policia en cap, que de moment no ocupa ningú, després que un altre escàndol la forcés a dimitir. D'altra banda, la Casa Reial britànica travessa moments molt complicats després del destapament d'una possible connexió entre el príncep Andreu de York i el pedòfil i traficant de persones Jeffrey Epstein. Un tribunal de Nova York va acceptar la demanda civil d'una dona que assegura que va ser víctima d'abusos sexuals d'Andreu quan ella tenia 17 anys. Aquest escàndol ha provocat que Isabel II retiri els seus càrrecs militars i altres poders, si bé Andreu encara conserva el títol de príncep.