Boris Johnson no aixeca el cap. Enmig de l'escàndol per la desena de festes que va celebrar el seu gabinet en plena pandèmia (anomenat 'partygate') i que amenaça de posar fi a la seva carrera política, lletrats de l'oposició han demanat ara que la policia investigui el primer ministre sota la "sospita raonable" que la reforma de la seva residència oficial a Downing Street podria haver incorregut en un delicte de suborn, informen diversos mitjans britànics. Els advocats del partit Laborista ja han contactat amb la Policia Metropolitana de Londres perquè obrin una investigació formal sobre una suposada connexió entre les obres, que haurien costat almenys 112.000 lliures (132.945 euros), i la promesa de "promocionar un projecte" de la persona que les va finançar.

Amb l'aigua al coll

El govern de Boris Johnson està donant molta feina als agents de Scotland Yard. La policia ja va anunciar el mes anterior que obria una investigació per posar llum a les 12 (o 13) festes banyades en alcohol que els Conservadors van llançar durant els darrers dos anys de pandèmia. Però de moment el líder tori s'aferra al seu càrrec, almenys fins que es donin a conèixer les troballes de les investigacions, tal com ha assegurat ell mateix aquest dijous. És per això que la possibilitat que la policia metropolitana obri un altre procés més contra Johnson podria ser com clavar 'l'últim clau en el taüt', com diuen els saxons. Tal com ha avançat aquest dijous The Guardian, aquesta possibilitat és del tot factible. I és que encara que tots els primers ministres compten amb un pressupost anual de 30.000 lliures per a renovar el número 10 de Downing Street, Johnson s'hauria gastat almenys quatre vegades més aquesta quantitat per canviar la decoració que va deixar la seva predecessora, Theresa May. Algunes fonts del Guardian parlen de paper pintat de color daurat per a les parets.

Suborn

I d'on haurien sortit tants diners? Segons la informació d'uns missatges filtrats que va avançar el Daily Mail, es tractaria del Lord conservador David Brownlow, a qui el tabloide atribueix un fons fiduciari destinat a mantenir l'apartament gràcies a donacions privades, encara que Johnson hagi assegurat que ho va pagar de la seva butxaca. Segons la premsa britànica i els lletrats dels Laboristes, el primer ministre hauria aconseguit els diners a canvi de prometre "fer algunes passes" a favor d'un projecte anomenat la Gran Exhibició II (similar a una 'Expo'), on Brownlow tindria interessos. Encara que aquest fons fiduciari mai es va fer realitat, una investigació duta a terme per l'equip assessor de Johnson va concloure que el primer ministre va actuar indegudament i no va declarar aquests diners, encara que ell va prometre que no sabia que una donació de 52.000 £ provenia de Lord Brownlow.