Les eleccions legislatives a l'Índia duren sis setmanes. Van començar el dia 19 d'abril i s'allargaran fins a l'1 de juny. I per ara, el primer ministre nacionalista hindú, Narendra Modi, és el favorit per a la reelecció. Cal recordar, a més, que l'Índia és la democràcia més gran del món i que, com a conseqüència, les eleccions són complexes. El dia 19 d'abril tindrà lloc la primera fase dels comicis. La votació es durà a terme en set fases diferents i acabarà l'1 de juny. Els resultats, però, no arribaran fins al dia 4 de juny, que es donaran a conèixer a tot el país. S'anunciaran ja de manera oficial. 

Modi fa una crida a la participació

Narendra Modi ha fet una crida aquest divendres a la participació massiva a la segona fase de les eleccions generals, després de veure la baixa participació durant la primera fase i també les projeccions de la jornada.  "Demano a tothom que participi en nombre rècord als districtes electorals en què s'estan votant avui a la segona fase de les eleccions a la Lok Sabha (Cambra Baixa del Parlament). Una participació més gran enforteix la nostra democràcia", ha instat el nacionalista hindú en un missatge al compte oficial de X.

La primera fase de les generals índies, celebrada divendres passat, 19 d'abril, va culminar amb una participació de prop del 60%, gairebé un 7% menys que en els darrers comicis (2019). En aquesta segona, quan faltaven tres hores i mitja per al tancament de les urnes, un 42,8% dels més de 160 milions d'electors cridats a votar ja havien votat, però el percentatge encara queda lluny del 70% total en les generals passades.

La polèmica del vot electrònic a l'Índia

La fiabilitat de les màquines de votació electrònica torna a centrar el debat durant les eleccions generals en curs a l'Índia. Se'n destaca la seva rapidesa, però se'n critica la seva vulnerabilitat al frau. La Comissió Electoral de l'Índia ha desplegat uns 5,5 milions de màquines que durant les sis pròximes setmanes registraran i comptaran electrònicament cadascun dels vots emesos, tal com destaca Efe.

No es verificaran tots els vots electrònics 

El Tribunal Suprem de l'Índia ha rebutjat diverses peticions que buscaven la tornada a la votació en paper i la verificació de tots els vots emesos per les màquines de votació electrònica al país, en ple desenvolupament de la segona fase de les generals, davant la desconfiança que aquests dispositius puguin ser manipulats. "Desconfiar cegament d'un sistema pot generar sospites injustificades", ha dit el jutge Dipankar Datta al·legant que no hi havia evidències clares per acceptar les sol·licituds contra les màquines de votació, segons el mitjà especialitzat LiveLaw i recull Efe.

L'Associació per a les Reformes Democràtiques, que vetlla pel bon fer durant les eleccions índies, estava darrere d'aquestes peticions, que demanaven el vot en paperetes i que es comprovés que tots els vots emesos a les màquines eren correctes, sense donar cabuda al frau.

Tot i el seu rebuig, dos jutges del Suprem va acceptar que els candidats que finalitzin en segona i tercera posició en una circumscripció puguin reclamar la revisió del 5% de les màquines per l'equip d'enginyers que va fabricar el dispositiu, segons destaca la mateixa agència.

Més de 970 milions d'indis estan cridats a les urnes

Segons la Comissió Electoral de Nova Delhi, 497 milions d'homes i 471 milions de dones podran votar al país més poblat del món. Així doncs, prop de 970 milions d'electors estan cridats a les urnes, més que en qualsevol altre país del món. Per fer-se'n una idea, la xifra total de votants és superior a la població total dels EUA, Unió Europea i Rússia juntes. En les últimes eleccions, les del 2019, van poder votar 911 milions de persones. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!